GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljaniku, Podravci i Viaduktu poslovi u Kazahstanu

Uljaniku, Podravci i Viaduktu poslovi u Kazahstanu
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2016 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Uredu predsjednice Republike Hrvatske u petak je osam hrvatskih tvrtki s isto toliko kazahstanskih potpisalo ugovore o suradnji ukupno vrijedne 260 milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna.

Predstavnici hrvatskih i kazahstanskih tvrtki te su ugovore i sporazume potpisali u prisustvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i veleposlanika Kazahstana Aslana Mussina, pri čemu je istaknuto da to predstavlja nastavak dobrih gospodarskih, ali i bilateralnih odnosa dviju zemalja.

"Hrvatske tvrtke u Kazahstanu i cijelom tom području iznimno su cijenjene, Uljanikovi brodovi plove Kaspijskim morem, razvija se suradnja na području turizma i informatičkih tehnologija te držim da se to treba i nastaviti", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Potpisivanje današnjih ugovora i sporazuma ocijenila je iznimno bitnim za gospodarske odnose Hrvatske i Kazahstana, dodajući da je još u procesu potpisivanja nekoliko međudržavnih ugovora između dvije zemlje.

Veleposlanik Kazahstana Mussin zahvalio je predsjednici na pomoći oko ovih ugovora i sporazuma najavivši da će kazahstanski predsjednik biti prisutan na potpisivanju budućih ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima, a koji su u procesu finaliziranja.

"Hrvatska je strateški partner za suradnju Kazahstana na Balkanu, a obje zemlje su relativno nove i mlade", kazao je Musssin, dodavši da je Kazahstan financijski dobro razvijena država, ocijenivši da je to i privuklo hrvatske tvrtke na to tržište.

"Hrvatska je zanimljiva i Kazahstanu i njenim gospodarstvenicima, ima jedinstvene tvrtke i sektore proizvodnje, a mi u Kazahstanu u ovom trenutku imamo spremnih 600 do 700 milijuna eura za investiranje u biznis projekte, od čega danas s hrvatskim tvrtkama potpisujemo ugovore vrijedne 260 milijuna eura", naglasio je Mussin, koji vjeruje da je to tek početak suradnje.

Dva ugovora koja su danas potpisana odnose se na pulsko brodogradilište Uljanik i kazahstansku tvrtku Kazahstan Temir Žoly za izgradnju trajekata i transfer tehnologije, a koji će se po riječima predsjenika Uprave Uljanika Giannija Rossande realizirati gradnjom dva broda za Kazahstan, od kojih će jedan biti isporučen 2017., a drugi 2018. godine.

Rossanda je naglasio da je Uljanik već prisutan na tom i tržištu regije oko Kazahstan, a slično je istaknuo i predsjednike Uprave Instrumentarije Vinko Barišić, koja je s tvrtkom Sultan potpisala sedmogodišnji ugovor o otvaranju zajedničke proizvodnje protetskih i ortopedskih pomagala u Kazahstanu.

Na kazahstanskom je tržištu već od prije prisutna Podravka, čiji je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić s tvrtkom Vostok-Moloko potpisao sporazum o suradnji u području proizvodnje dječje hrane u Kazahstanu.

"U Kazahstanu i okolnim zemljama raste natalitet i postoji veliki potencijal za plasman dječje hrane te ćemo s njihovom tvrtkom za proizvodnju mlijeka razmotriti mogućnosti zajedničke proizvodnje dječje hrane za što ćemo im za početak transferirati naš know-how i tehnologiju", istaknuo je Mršić.

Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić također je zadovoljan danas potpisanim sporazumom o suradnji s tvrtkom Dorstroy-2 o izgradnji triju tvornica za proizvodnju asfaltnobetonskih pogona u Kazahstanu, što je ocijenio važnim i za moguće poslove koje su Viaduktu core business - izgradnju mostova i autocesta.

Ostale su sporazume o suradnji potpisale još FossInternational Metal Fusion Corporation i kazahstanska tvrtka Fosstis Corporation, zatim Eurocable i Wunder Fenster, tvrtka Alfatec Group i Gulser computers te Brodarski institut i Znanstveno istraživački centar "Nafta".

Tagovi: Uljanik, Podravka, Viadukt, Kazahstan, Temir Žoly, FossInternational Metal Fusion Corporation, Eurocable, Brodarski institut
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE