GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulaganja u fondove za kriptovalute više nego usedmerostručena u 2020.

Ulaganja u fondove za kriptovalute više nego usedmerostručena u 2020.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 08:55
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Ukupni priljev ulaganja u fondove i proizvode vezane uz kriptovalute dosegnuo je ove godine 5,6 milijardi dolara, znatno više nego u odnosu na 2019., pokazali su najnoviji podaci kompanije za upravljanje imovinom CoinShares.

Naime, kada se tome doda rast vrijednosti kripotovaluta u proteklim tjednima, iznos imovine pod upravljanjem takvih fondova približava se 19 milijardi dolara ili sedam puta više nego lani. Na kraju 2019. vrijednost te imovine iznosila je svega 2,57 milijardi dolara.

Interes za kriptovalute ove je godine naglo porastao jer su investitori bitcoin tretirali kao osiguranje od inflacije i kao alternativu slabijem dolaru.

Bitcoin je u nedjelju poskočio na rekordna 24.298,04 dolara, da bi u utorak oslabio tri posto, na 22.832,79 dolara, pogođen valom prodaja ulagača prestrašenih pojavom novog soja koronavirusa.

Ethereum, druga velika kriptovaluta, oslabio je u ponedjeljak 4,4 posto, na 610,14 dolara.

Ove su godine ulagači u proizvode i fondove povezane s kriptovalutama uložili 15,6 milijardi dolara, od čega na ethereum otpada gotovo 2,5 milijardi dolara.

"Svi znaju da je u sektoru bitcoina i kriptovaluta aktivno nekoliko velikih igrača i da prevladavaju mali ulagači i trgovci koji su s njima povezani", kaže Julius de Kempenaer iz StockChartsa.

„Snažan rast (kriptovaluta) u posljednje vrijeme sigurno će privući i nove male ulagače, ali svjedočimo već i uključivanju sve većeg broja institucija", smatra Kempenaer.

"Pitanje je mogu li si institucije priuštiti da ne sudjeluju u toj trgovini i koliko dugo ta suzdržanost može trajati", dodaje.

Najveći svjetski fond kriptovaluta Grayscale zabilježio je samo prošlog tjedna priljev od 250,8 milijuna dolara, čime je vrijednost imovine kojom upravlja porasla na 15,3 milijarde dolara.

U cijeloj godini Grayscale je bilježio priljev od gotovo pet milijardi dolara, stoji u izvješću CoinSharesa.

Obujam trgovanja bitcoinima na tradicionalnim financijskim tržištima dosegnuo je 17. prosinca rekordnih 11 milijardi dolara, ali je preko vikenda blago smanjen. U subotu i nedjelju zadržao se ipak iznad prosjeka od četiri milijarde dolara.

Tagovi: fondovi za kriptovalute, kriptovalute, Grayscale, bitcoin
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Uzlet u Hong Kongu, na ostalim tržištima većinom pad
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Hong Kongu snažno porasle, zahvaljujući najavama o daljnjem popuštanju restriktivnih covid mjera u tom gradu.
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 pao peti dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer na tržištu vlada nesigurnost po pitanju do koje će razine američka središnja banka povećati kamatne stope i može li gospodarstvo izbjeći recesiju.
Istraživanje CNBC-a: Samo 8% Amerikanaca pozitivno gleda na kriptovalute
STAVOVI
Istraživanje CNBC-a: Samo 8% Amerikanaca pozitivno gleda na kriptovalute
NEW YORK - Nakon niza skandala i bankrota na kripto sceni, stavovi Amerikanaca o kriptovalutama naglo su se pogoršali, a CNBC-jeva ekonomska anketa za cijelu Ameriku pokazala je da većina daje prednost snažnoj regulativi.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli drugi dan zaredom, u fokusu turističke dionice
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli drugi dan zaredom, u fokusu turističke dionice
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobexi blago ojačali drugi dan zaredom, a pritom su u fokusu investitora bile su turističke dionice i to Plave lagune, Valamar Riviere i Arene Hospitality grupe.
Sve više država ograničava izvoz hrane
HRANA
Sve više država ograničava izvoz hrane
ZAGREB - Zemlje širom svijeta ublažavaju propise o uvozu, a ograničavaju izvoz, posebno hrane i gnojiva, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE