GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinska središnja banka obustavila elektronički prijenos gotovine, otvorila vrata kriptovalutama

Ukrajinska središnja banka obustavila elektronički prijenos gotovine, otvorila vrata kriptovalutama
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajinska središnja banka suzbila je digitalne prijenose novca u okviru jedne od najnovijih mjera provedenih u vezi s proglašenjem izvanrednog stanja u cijeloj zemlji.

Narodna banka Ukrajine naredila je izdavateljima elektroničkog novca (e-novca) da obustave izdavanje e-novca i nadopunjavanje elektroničkih novčanika e-novcem. U pisanoj naredbi također je navedeno da je distribucija e-novca privremeno zabranjena.

Pozivanje na elektronički novac vjerojatno se odnosi na fiat valute koje se drže na digitalnim računima putem platformi kao što su Venmo ili PayPal.

Ovo je jedno od mnogih novih pravila koje je uvela središnja banka dok ruske snage opsjedaju Ukrajinu.

Narodna banka Ukrajine objavila je u četvrtak priopćenje s nizom rezolucija, uključujući nalog za obustavu deviznog tržišta, ograničenje podizanja gotovine i zabranu izdavanja strane valute s bankovnih računa građana.

Dok Ukrajina razbija puteve do gotovine, a Moskva pokreće zračne napade i kopnene trupe, neki Ukrajinci okreću se kriptovalutama.

Kuna, popularna ukrajinska kripto burza, pokazuje da domaći kupci plaćaju premiju za Tetherov USDT stablecoin, koji je vezan za cijenu američkog dolara.

“Ne vjerujemo vladi. Ne vjerujemo bankarskom sustavu. Ne vjerujemo lokalnoj valuti”, rekao je Michael Chobanian, osnivač Kune, u intervjuu za Coindesk. "Većina ljudi nema što drugo izabrati osim kriptovaluta."

Tether je najpopularniji stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji od gotovo 80 milijardi dolara, a za razliku od kriptovaluta poput bitcoina i ethereuma — koje su doživjele veliku volatilnost posljednjih tjedana usred rastućih geopolitičkih napetosti — tether je, kao i drugi stabilni coini te vrste, općenito prilično stabilan u vrijednosti.

Međutim, prema trenutnom tečaju, cijena za 1 USDT je otprilike 32 ukrajinske grivne (nacionalna valuta), ili 1,10 USD, zahvaljujući povećanoj potražnji.

Ukrajinski čelnici mjesecima su najavljivali da će zemlju pretvoriti u meku za digitalne valute.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij potpisao je zakon 2021. koji je otvorio put središnjoj banci zemlje za izdavanje vlastite digitalne valute, a predsjednik i parlament nedavno su dogovorili zakon o legalizaciji i reguliranju kriptovalute.

U službenom državnom posjetu SAD-u u kolovozu 2021. godine, Zelenskij je govorio o nadolazećem ukrajinskom “pravno inovativnom tržištu virtualne imovine” kao prodajnoj točki za ulaganja, a ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov rekao je da zemlja modernizira svoje tržište plaćanja tako da nacionalna banka bi mogla izdavati digitalnu valutu.

Prije ruskog napada, Ukrajina je imala planove za otvaranje tržišta kriptovaluta za poduzeća i investitore, navodi Kyiv Post. Najviši državni dužnosnici također su promicali svoju kriptouličnu kredibilnost investitorima i fondovima rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini - ali ruska invazija je skrenula fokus s tih napora.

Tagovi: Ukrajinska središnja banka, kriptovalute, stablecoin, tether, grivnja
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE