GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uključivi rast - tema i moto Svjetskog dana turizma

Uključivi rast - tema i moto Svjetskog dana turizma
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svjetski dan turizma 27. rujna i ove će se godine obilježavati u mnogim zemljama i odredištima svijeta, a i u Hrvatskoj su najavljena razna događanja s temom "Turizam za uključiv rast" koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome.

svjetski dan turizma (World Tourism Day -WTD) obilježava se 27. rujna i to od 1980. godine, svake godine na drugu temu, kojom se potiče interes svjetske javnosti o važnosti turizma kao jednog od četiri najjača gospodarska sektora, ali i sektora koji povezuje ljude, narode, kulture i pridonosi i smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.

S obzirom da je pandemija koronavirusa najjače pogodila upravo turizam i putovanja, iz Svjetske turističke organizacije UNWTO-a su u povodu Svjetskog dana turizma iznova poručili da ponovno pokretanje turizma pomaže ubrzanju oporavka i rasta, ali da je u tome važno da to donese koristi svima tj. "naširoko i pošteno".

"Turizam za inkluzivan rast znači da treba pogledati dalje i dublje od turističkih statistika i priznati da iza svakog broja stoji osoba. Stoga UNWTO poziva države-članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, tvrtke i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma i osiguraju da nitko ne zaostaje dok se svijet počinje ponovno otvarati i gledati u budućnost", naglašavaju iz UNWTO-a.

Glavni tajnik te svjetske organizacije Zurab Pololikashvili smatra da turizam mora biti otvoren za svakoga, kao i svima dostupne mnoge društvene i gospodarske koristi koje donosi.

"Svjetski dan turizma 2021. zato ističe moć turizma za uključiv rast, a njegovim obilježavanjem se obvezujemo da će prednosti rasta turizma osjetiti na svim razinama tog širokog i raznolikog sektora, od najvećeg zračnog prijevoznika do najmanjeg obiteljskog poduzeća i samih turista. Nitko ne bi trebao ostati zaboravljen u turizmu, koji je iznimno važan za mnoga društva, što je pokazala pandemija", rekao je Pololikashvili.

U Hrvatskoj mnoga događanja

Unatoč i dalje pandemijskim okolnostima, turizam je u Hrvatskoj ove ljetne sezone ostvario po mnogima neočekivane i iznenađujuće dobre rezultate, koji se nastavljaju i u rujnu, a kako su dobre najave i za listopad, Svjetski dan turizma mnogi će iskoristiti i za proslavu dobrih rezultata.

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) taj će Dan obilježiti uz besplatne razglede grada, koncert i kazališnu predstavu odnosno s programom za široku publiku u ponedjeljak, 27. rujna u poslijepodnevnim satima u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, a po gradu će moći sresti i razne važne kostimirane osobe iz zagrebačke povijesti i kulture.

Čestitajući svima u turizmu Zagreba i Hrvatske taj Dan, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld istaknula je važnost ovogodišnje glavne teme Svjetskog dana, jer, kako je kazala, tema "Turizam za uključiv rast naglašava sposobnost turizma da stvara mogućnosti za milijune ljudi svijeta te da pospješuje oporavak i pozitivno utječe na društvene, kulturne, ekonomske i političke prilike".

Podsjetila je i na aktivnu platformu Artupunktura koja po gradu nudi novi pogled na umjetnička djela na ulicama, izlozima, pročeljima i druge, kao i na izložbu "Prostorija" u Meštrovićevom paviljonu o hrvatskom dizajn-brend namještaju koja spaja turizam i dizajn.

U Istri se u povodu Svjetskog dana turizma najavljuju za vikend poslije, 2. i 3. listopada, određeni popusti, a raznim događanjima taj će se Dan obilježavati i na više od 30 različitih lokacija.

U Čakovcu 27. rujna FIJET Croatia ili Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu organizira konferenciju za medije s predstavljanjem projekta EUSAIR - Jadransko-jonska strategija i skupom o održivom turizmu u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta.

Svjetski dan turizma obilježit će se i u Dubrovniku, Varaždinu, Zadru, Splitu, u Slavoniji i mnogim drugim mjestima, u što su aktivno uključene turističke zajednice i druge povezane lokalne organizacije i pojedinci.

Tagovi: Svjetski dan turizma, uključivi rast, Zurab Pololikashvili, održivi turizam, Turistička zajednica grada Zagreba
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE