GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA: Pravilnikom za školska putovanja ugroženo 100 milijuna kuna u turizmu

UHPA: Pravilnikom za školska putovanja ugroženo 100 milijuna kuna u turizmu
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2014 / 14:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Isplatu dnevnica nastavnicima pratiteljima na školskim putovanjima novim Pravilnikom dužna je osigurati škola te se dnevnice više ne mogu financirati iz cijene aranžmana, rečeno je na konferenciji za medije održanoj povodom primjene Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole
Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održala je konferenciju za medije povodom primjene Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Iako UHPA pozdravlja donošenje Pravilnika, istovremeno iskazujemo zabrinutost zbog pojedinih stavki. Na konferenciji za medije o problematici novog Pravilnika govorili su Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e te Jurica Glavina, član Upravnog odbora UHPA-e i voditelj UHPA-ine radne skupine za školska putovanja.

Jedna od takvih odredbi je i ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima izvan škole snose osnivači (županije i gradovi), iako pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima.

„Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da iznađu rješenje za problematiku Pravilnika kako bi svi učenici ostvarili program izvanučionike nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja ", kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Pretpostavljaju kako će rezultati ovakve odredbe Pravilnika utjecati na odustajanje od provođenja izvanučioničke nastave, osobito u slabije razvijenijim sredinama.

„Dio osnivača neće moći financirati putovanja djece što će utjecati na pred i posezonu 2015. godine, ali i na adekvatno i jednako obrazovanje sve djece. Školska putovanja ne treba gledati samo s komercijalnog aspekta, već moramo priznati kako su ona sastavni dio obrazovanja", kazao je Jurica Glavina.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba pronaći adekvatna rješenja za isplatu dnevnica profesorima što je i uvjet da bi se putovanje održalo, rečeno je na konferencije za medije. Također, istaknuto je kako je pitanje dnevnica ozbiljan problem za osnivače i škole te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovom rješavanju.

Na konferenciji za medije prisutnim novinarima prvi put je predstavljena i UHPA-ina brošura „Turističke agencije specijalisti za školska putovanja 2014./2015." koja izlazi u nakladi od 3600 primjeraka. U brošuri su predstavljene 32 agencije koje su potpisale i obvezale se poslovati prema određenim kriterijima i etičkim kodeksima poslovanja.

Tagovi: Udruga hrvatskih pputničkih agencija, UHPA, Boris Žgomba, Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE