GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruge: Na tržištu toplinske energije krše se prava potrošača i Ustav

Udruge: Na tržištu toplinske energije krše se prava potrošača i Ustav
PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2014 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Savez udruga "Potrošač" i Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) uputili su danas otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem upozoravaju da državne institucije na tržištu toplinske energije krše zakon i Ustav te ne poštuju prava potrošača, pitajući moraju li potrošači sami preuzeti provođenje zakona.
Ilija Rkman iz Saveza "Potrošač" i Željko Tomašić iz ROZP-a u pismu upozoravaju kako toplinarske tvrtke koriste pravnu zbrku na tržištu te krše prava potrošača i Ustav. Ocjenjuju kako je krajnje vrijeme da u Hrvatskoj profunkcinira pravna država te da potrošači "prestanu biti kasice prasice i bankomati za pokrivanje rupa promašenih projekata iz kojih može uzeti tko god se sjeti". Ističu kako potrošači ne prihvaćaju biti slabija strana na tržištu, te će dokazati da su korektivni faktor tržišta.

Podsjećaju kako je lani na snagu stupio Zakon o tržištu toplinske energije (ZTTE), koji je konačno trebao napraviti reda na tržištu toplinske energije, ali da nakon godinu dana nije implementiran jer nije uspostavljeno tržište, odnosno nema osnovnih elemenata tržišta - ponude i potražnje.

"ZTTE se počinje primjenjivati po načelima starog zakona - porobljavanjem potrošača. HERA je po ZTTE morala donijeti podzakonske akte u roku od šest mjeseci, što nije učinila i nijedna zaštitna ili nadzorna državna institucija nije poduzela ništa na funkcioniranju pravne države, unatoč našim upozorenjima", poručuju Rkman i Tomašić.

Upozoravaju da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), osim što nije poštovala zakon te omalovažila rad i odluke Sabora, sustavno kršila i Ustav, odnosno njegov članak po kojem su se svi dužni držati Ustava i prava te poštivati pravni poredak. Premijera Milanovića u pismu stoga pitaju tko u državi može sebi uzeti za pravo da ne poštuje Zakon o tržištu toplinske energije koji je donio Hrvatski sabor

Rkman i Tomašić ističu kako se potrošačima sustavno krše prava, a toplinarskim tvrtkama omogućava monopolistička pozicija, što je zabranjeno Ustavom. Državnim institucijama zamjeraju da toleriraju takvo stanje, navodeći kao primjer slučaj Gradske toplane u Karlovcu gdje su Državni inspektorat i sudovi dali za pravo nekim potrošačima, ali se stanje ne mijenja u njihovu korist. "Zar jedino potrošači moraju poštivati zakone, tj. plaćati", pitaju u pismu.
Tagovi: toplinska energija, grijanje, Ilija Rkman, Željko Tomašić, ROZP, Regionalna organizacija za zaštitu potrošača
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE