GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak: Sberbank, RBA i Hypo prednjače u nepoštivanju zakona

Udruga Franak: Sberbank, RBA i Hypo prednjače u nepoštivanju zakona
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2015 / 20:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak objavila je u četvrtak kako zbog kršenja odredbi zakona o konverziji kredita u 'švicarcima', za utorak 8. prosinca priprema prosvjed protiv Sberbanka te, bude li potrebno, i svih drugih banaka koje krše zakone, a najavljuje i prekršajne prijave.
Kako se navodi u priopćenju, Udruga Franak prijavila je niz nezakonitosti u svim izračunima, nacrtima aneksa i u drugim materijalima koje su poslovne banke slale dužnicima, a "u nepoštivanju zakona prednjače Sberbank, Raiffeisenbank Austria i Hypo-Alpe-Adria-Bank.

Posebno ukazuju na, kako kažu, izričito ograđivanje revizora, koji su utvrđivali točnosti izračuna konverzije, od točnosti ulaznih podataka banaka u izračunima, zbog čega postoji osnovana sumnja da su banke u izračunima manipulirale kamatama, statusima klijenata i drugim podacima bitnim za točnost izračuna.

Stoga, osim organizacije prosvjeda, Udruga Franak najavljuje i da će pripremiti predloške za pokretanje prekršajnih postupaka protiv banaka koje krše zakone o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, a kojima su određena pravila konverzije.

Naime, prema tvrdnjama iz Udruge Franak, Sberbank i Hypo banka u aneksima ugovora o kreditu predviđaju ništetnost aneksa ukine li Ustavni sud zakone kojima se uređuje konverzija, iako je taj sud decidirano utvrdio da eventualno ukidanje zakona ne proizvodi retroaktivnu ništetnost aneksa, a Hrvatska narodna banka naložila izbacivanje takvih odredbi iz aneksa ugovora.

Također, kažu iz Udruge Franak, Sberbank i RBA u izračunima primjenjuju više kamatne stope, odnosno ne uvažavaju smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama, smanjenja za stanogradnju određenih naselja. Uz to, Sberbank ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija, a RBA ne priznaje kamatne stope za mlade.

Kažu i da Sberbank kod izračuna glavnice manipulira kupovnim i prodajnim tečajem, uslijed čega se pojavljuje veća početna glavnica nego što je ona bila tada kada je kredit uplaćen, a da Sberbank, Hypo i RBA samovoljno i mimo zakona uvjetuju potpisivanje aneksa ugovora jednokratnom uplatom utvrđenog manjka, iako je zakonom jasno propisano da se manjak namiruje sporazumno, u skladu s dogovorom banke i dužnika.

RBA, pak, tvrdi Franak, jedina od svih banaka ne želi provesti konverziju dužnicima u otkazanim kreditima oštećujući time građane koji su u najtežoj financijskoj situaciji, Sberbank uvjetuje prihvat konverzije odricanjem budućih prigovora dužnika na izračune koji su primijenjeni u konverziji, a ta i RBA banka predviđaju aneksima dodatne instrumente osiguranja, suprotno odredbama zakona.

Iz Udruge Franak navode i kako su se revizori koji su provjeravali izračune banaka ogradili od ulaznih podataka banaka te su provjerili samo točnost postupka izračuna odnosno točnost kamatnih formula i rezultata, ali na temelju podataka koje su banke samostalno odredile, čime, smatraju, nisu obavili svoj posao, a banke nisu ispunile svoju zakonsku obvezu.

"Budući da su se revizori od svega toga ogradili, Udruga Franak smatra da konverzija nije pripremljena i provedena na zakonit način te da je HNB, kao nadzorno tijelo, dužan provjeriti i utvrditi potpunu točnost podataka koje su banke primijenile u izračunima", piše u priopćenju.

Tagovi: Udruga Franak, Sberbank, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria banka, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE