GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga Franak od HNB-a traži jamstva da će banke poštovati zakon

Udruga Franak od HNB-a traži jamstva da će banke poštovati zakon
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2015 / 10:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Franak traži od Hrvatske narodne banke (HNB) garancije da će sve banke, posebice Hypo Alpe Adria Bank (HAAB), poštovati zakon o konverziji te ističe da je spremna blokirati rad banaka na dulji period ne budu li ispunjavale sve zakonske odredbe, navodi se u otvorenom pismu koje je Franak u utorak uputio HNB-u.
Udruga Franak prijavila je HNB-u i Ministarstvu financija nezakonitosti svih banaka u postupku konverzije CHF kredita. Neke banke, kako navode iz Franka, u tim nezakonitostima prednjače, posebice HAAB, koja "niti nakon zahtjeva HNB-a da izbaci iz nacrta aneksa odredbe o namirenju manjka bez sporazuma s potrošačem te odredbe o mogućnosti jednostranog poništenja ugovora ako Ustavni sud zakon o konverziji proglasi neustavnim, ne pokazuje znakove da će nezakonite odredbe izbaciti iz aneksa".

 Sve druge banke prihvatile su zahtjeve HNB-a, bilo da su već poslale nove anekse bilo da su najavile zakonito postupanje, ističu iz Udruge Franak.

 Od HNB-a traže da HAAB-u neodgodivo naloži izbacivanje spornih dijelova iz aneksa te pozivaju središnju banku da u skladu sa svojim ovlastima zaprijeti HAAB-u oduzimanjem odobrenja za rad ne postupi li po nalogu.

 Franak ujedno poziva HNB da svim bankama naloži objavljivanje svih karakterističnih obavijesti kojima su obavještavale dužnike u eurima o promjenama kamata u pojedinim vrstama kredita.

 Obavijesti kojima su banke obavještavale euro dužnike o promjenama kamata u pojedinim vrstama kredita ne moraju sadržavati osobne podatke o dužnicima, ali se iz obavijesti mora vidjeti o kakvoj vrsti kredita i klijenta se radi, kojeg datuma je bila određena početna kamata i na koje datume se nominalna kamata mijenjala na koji postotak, ističu iz Udruge Franak.

 Napominju kako se radi o vrlo jednostavnom zahtjevu na koji je vrlo jednostavno moguće odgovoriti.

 "Tražimo da se svim bankama zaprijeti određenim sankcijama u skladu s ovlastima HNB-a, ukoliko ne poslušaju zahtjeve HNB-a. Ukoliko HNB nije spreman na takav pristup, poduzet ćemo potrebne legalne aktivnosti i protiv HNB-a", poručuju iz Franka.

 Ističu kako su spremni "blokirati rad banaka na dulji period, ako se sve zakonske odredbe ne budu poštovale".Tagovi: Udruga Franak, Hrvatska narodna banka, HNB, konverzija kredita, Hypo Alpe-Adria banka, da će banke poštovati zakon
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE