GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zračnim lukama u sedam mjeseci 82,2 posto manje putnika

U zračnim lukama u sedam mjeseci 82,2 posto manje putnika
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u prvih su sedam mjeseci zabilježile ukupno 1,1 milijun putnika, što je pad od 82,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i izravna posljedica ograničenja zbog pandemije koronavirusa, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Uz pad prometa putnika, zračne luke u sedam mjeseci su imale i veći pad operacija zrakoplova, od 63,6 posto, s nešto više od 26,7 tisuća operacija.

Promet tereta je s nešto više od 4.400 tona u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine pao za 33 posto.

Samo u srpnju ove godine na zračnim lukama ukupno je bilo 9.277 operacija zrakoplova, što je 53 posto manje nego u istom lanjskom mjeseci, no znatno veći pad od 81,6 posto te su luke u srpnju imale sa svega 364 tisuće putnika.

Kao i u lipnju, tako su i u srpnju sve zračne luke i pojedinačno manje putnika, kojih je najviše bilo na zračnoj luci Split, 169,2 tisuće, što je 76,5 posto manje nego u lanjskom srpnju.

Zračna luka Zagreb je s nešto više od 77 tisuća putnika u srpnju bila u minusu od gotovo 79 posto u odnosu na srpanj 2019., dok je zračna luka Dubrovnik sa 58 tisuća putnika, uz luku u Puli najveći gubitnik među svim lukama, s minusom od čak 88,6 posto. Veći gubitak imala je samo zračna luka Pula, od 90 posto, sa 18,4 tisuće putnika.

Zadarska zračna luka u srpnju je uslužila 31,3 tisuće putnika ili 78 posto manje nego u lanjskom srpnju, a zračna luka Rijeka je s nešto manje od sedma tisuća putnika u minusu od 83,2 posto.

Osječka zračna luka u srpnju je imala 1.355 putnika ili 75 posto manje, a dvije otočne zračne luke, na Braču, i pristanište u Malom Lošinju su sa 1.173 odnosno 295 putnika zabilježile pad od gotovo 78 odnosno 60 posto.

Među glavnim stranim tržištima, s čijih su zračnih luka u Hrvatsku u srpnju dolazili najviše zrakoplovima su Njemačka, potom Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nizozemska, Poljska, Austrija, Švicarska, Danska, Švedska i Belgija, no sa svih tih tržišta putnika je očekivano bilo znatno manje nego lani.

Tagovi: hrvatske zračne luke, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
ANALITIČARI
Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina
NEW YORK - Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret.
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE