GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zračnim lukama u sedam mjeseci 82,2 posto manje putnika

U zračnim lukama u sedam mjeseci 82,2 posto manje putnika
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u prvih su sedam mjeseci zabilježile ukupno 1,1 milijun putnika, što je pad od 82,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i izravna posljedica ograničenja zbog pandemije koronavirusa, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Uz pad prometa putnika, zračne luke u sedam mjeseci su imale i veći pad operacija zrakoplova, od 63,6 posto, s nešto više od 26,7 tisuća operacija.

Promet tereta je s nešto više od 4.400 tona u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine pao za 33 posto.

Samo u srpnju ove godine na zračnim lukama ukupno je bilo 9.277 operacija zrakoplova, što je 53 posto manje nego u istom lanjskom mjeseci, no znatno veći pad od 81,6 posto te su luke u srpnju imale sa svega 364 tisuće putnika.

Kao i u lipnju, tako su i u srpnju sve zračne luke i pojedinačno manje putnika, kojih je najviše bilo na zračnoj luci Split, 169,2 tisuće, što je 76,5 posto manje nego u lanjskom srpnju.

Zračna luka Zagreb je s nešto više od 77 tisuća putnika u srpnju bila u minusu od gotovo 79 posto u odnosu na srpanj 2019., dok je zračna luka Dubrovnik sa 58 tisuća putnika, uz luku u Puli najveći gubitnik među svim lukama, s minusom od čak 88,6 posto. Veći gubitak imala je samo zračna luka Pula, od 90 posto, sa 18,4 tisuće putnika.

Zadarska zračna luka u srpnju je uslužila 31,3 tisuće putnika ili 78 posto manje nego u lanjskom srpnju, a zračna luka Rijeka je s nešto manje od sedma tisuća putnika u minusu od 83,2 posto.

Osječka zračna luka u srpnju je imala 1.355 putnika ili 75 posto manje, a dvije otočne zračne luke, na Braču, i pristanište u Malom Lošinju su sa 1.173 odnosno 295 putnika zabilježile pad od gotovo 78 odnosno 60 posto.

Među glavnim stranim tržištima, s čijih su zračnih luka u Hrvatsku u srpnju dolazili najviše zrakoplovima su Njemačka, potom Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nizozemska, Poljska, Austrija, Švicarska, Danska, Švedska i Belgija, no sa svih tih tržišta putnika je očekivano bilo znatno manje nego lani.

Tagovi: hrvatske zračne luke, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE