GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Turskoj otkrivena golema količina zlata

U Turskoj otkrivena golema količina zlata
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 18:37
Autor: Siniša Malus
ANKARA - Turska je otkrila veliko nalazište za koje se navodi da sadrži 99 tona zlata, vrijedno oko šest milijardi dolara. Prema prvim procjenama, vađenje zlata moglo bi započeti za dvije godine.

Ležište plemenitih metala nalazi se na teritoriju kojim upravlja Gubretas; potonji se inače bavi proizvodnjom gnojiva. Nakon najave o otkriću nalazišta zlata, dionice navedene kompanije u Istanbulu skočile su deset posto, javlja francuska novinska agencija AFP.

Već u rujnu, turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez procijenio je da je zemlja premašila prošlogodišnji rekord u rudarstvu zlata, dosegnuvši 38 tona.

Turska si je postavila za cilj povećati rudarenje zlata na 100 tona godišnje u idućih deset godina. Iskop zlata započeo je 2001. godine, a prve je godine iskopano 1,4 tone zlata. Tada je industrija zabilježila brzi rast.

Zlato, koje se uvijek smatralo sigurnim utočištem za ulaganja u nesigurnim vremenima, vjerojatno će sljedeće godine zasjati još jače usred očekivanja od novih stimulativnih mjera i slabijeg američkog dolara, pa čak i popeti se na rekordne razine, predviđaju stručnjaci.

Ove su godine ekonomske i socijalne nesigurnosti izazvane pandemijom koronavirusa usmjerile pozornost na zlato kao sigurno utočište. Cijena žutog metala dosegla je najvišu vrijednost na međunarodnom tržištu u kolovozu - 2075 američkih dolara za uncu.

Snažan zaokret u globalnoj monetarnoj politici, koji je doveo do nezabilježenog scenarija niskih kamatnih stopa i likvidnosti koji je započeo sredinom 2019., povećao je cijenu zlata u svim glavnim valutama, čineći žuti metal privlačnim za ulagače.

Zlato je godinu započelo s 1.517 dolara za uncu. Odgovor na pandemiju bio je kratkotrajan, s domaćim rastom koji se stalno povećavao do rekordnih razina. Danas se zlatom trguje nešto ispod rekorda, na 1.872 dolara za uncu.

Izgledi za žuti metal ostaju snažni unatoč cjepivu i gospodarskom oporavku nakon covid-19, uglavnom zbog novih očekivanja ekonomskog poticaja. Zbog potonjeg bi dolar mogao još više oslabiti, a to bi moglo pomoći da cijena zlata ponovno naglo poraste.

Očekivanja inflacije zbog velikog poticaja mogu se također smatrati pozitivnim čimbenikom koji bi mogao ubrzati ulaganje u plemeniti metal 2021. godine.

Tagovi: Turska, zlato, Fatih Donmez, Gubertas
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE