GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji oko 6.000 kompanija sa kineskim kapitalom

U Srbiji oko 6.000 kompanija sa kineskim kapitalom
UTICAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2018 / 09:33
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Najvećih 100 kineskih kompanija koje su registrovane i posluju u Srbiji u prošloj godini imale su prihode od 865 miliona evra, što je skoro duplo u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci iz analize koju je za Danas uradila konsultantska kuća za poslovnu analitiku Bisnode.

Tome je doprinelo pre svega poslovanje najveće kineske kompanije u Srbiji, HBIS koja je 2016. preuzela upravljanje nad smederevskom železarom. Železara je u prošloj godini imala prihode od čak 605 miliona evra, naspram 335 miliona u 2016. godini, mada su Kinezi preuzeli fabriku sredinom 2016. godine, piše Danas.

U Srbiji inače posluje oko 6.000 preduzeća u kineskom vlasništvu ili suvlasništvu. Ukupna dobit 100 najvećih kineskih firmi u Srbiji u prošloj godini bila je oko 6,5 miliona evra, što je veliki pad u odnosu na 24 miliona evra iz 2016. I ovde najveću ulogu igra HBIS koji je pre dve godine imao dobit od 10,8 miliona evra, a 2017. svega 20.406 evra. Treba reći da je za dve godine HBIS investirao oko 150 miliona evra u železaru, što može biti razlog ove manje dobiti. Ovome je doprineo i značajan pad dobiti druge kineske firme u Srbiji po veličini China Shandong International, građevinske firme koja radi na Koridoru 11, čija je dobit smanjena sa 15,7 miliona evra u 2016. na 6,23 miliona u 2017.

Inače, među kompanijama iz Kine preovlađuju trgovinske radnje i tržni centri. Od 12 preduzeća sa prihodima većim od milion evra u prošloj godini, njih pet se bave trgovinom. Najveća firma među njima je Šafran, prodavac obuće koji je u prošloj godini imao prihode od šest miliona evra. Tu su i tržni centri u Kragujevcu, Beogradu, Zaječaru, Novom Sadu.

Među proizvodnim kompanijama najveća je Heltker Europe, fabrika madraca koja u fabrici u Rumi zapošljava oko 500 ljudi. Inače manjinski akcionar ove kompanije je jedna danska firma, a menadžment je sudeći prema kompanijskom sajtu kompletno domaći. Inače ova firma je prošle godine ostvarila promet od 11 miliona evra, trostruko više nego prethodne godine.

Mada se u javnosti u poslednje vreme može čuti da kineski trgovci napuštaju Srbiju zbog težih uslova poslovanja, sudeći prema 100 najvećih u Srbiji, broj zaposlenih se povećava. U 2016. godini ih je radilo oko 6.000, a u 2017. se taj broj popeo na 6.502 zaposlena. Ipak, ovaj broj preovlađujuće zavisi od železare. U prošloj godini u Smederevu je radilo prosečno 5.005 ljudi, što znači da je ostalih 99 firmi zapošljavalo jedva 1.500 ljudi. Oni su u proseku mesečno zarađivali 512 evra bruto. Najveću prosečnu platu imali su zaposleni u ogranku China Machinery Engineering Company sa 3.452 evra, ali je njih bilo samo osmoro. Prosečna bruto plata u HBIS je iznosila 1.156 evra. Inače plate u trgovinama su iznosile od 200 do 400 evra bruto, što znači da su zaposleni u kineskim radnjama i tržnim centrima radili za minimalac ili nešto preko toga.

Ovo pokazuje da su kineske investicije u Srbiju ipak daleko manje od kreditnih aranžmana kineskih kompanija sa državom za finansiranje infrastrukturnih projekata. Na nedavno održanom sedmom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16 plus 1“ u Sofiji potpisana su još tri sporazuma na međudržavnom nivou, kao i zajam za izgradnju deonice brze pruge Beograd – Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, od 943 miliona evra. Inače tom prilikom je napomenuto da su ostvareni ili su u toku projekti Srbije i Kine u vrednosti pet milijardi dolara.

Ipak, iznos investicija kineskih kompanija u Srbiji mogao bi se znatno uvećati ukoliko najavljeni tender za RTB Bor uspe i ako pobedi kineska kompanija Cijin majning koja je pokazala interesovanje za najveći rudnik bakra u Srbiji.

Inače trgovinska razmena Srbije i Kine je u 2017. godini iznosila 1,84 milijarde dolara i stalno se povećava, ali se uglavnom sastoji od uvoza iz Kine. Naime, u prošloj godini je u Srbiju uvezeno 1.775 milijardi dolara, dok je izvoz iz Srbije bio svega 62,2 miliona dolara. Ipak i to je tri puta više nego u 2015. godini.

Tagovi: kompanije sa kineskim kapitalom u Srbiji, Bisnode, China Shandong International, Železara Smederevo, China Machinery Engineering Company, Šafran, HeSteel, RTB Bor, Helkter Europe
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE