GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izradilo je u suradnji sa Svjetskom bankom Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima u cilju povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora, obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unaprjeđenje uvjeta života na obalnom području, uz snažno poticanje inovacija.

Kroz veliku analizu sektora Svjetske banke, utvrđeno je da se tijekom posljednjih 25 godina proizvodnja u marikulturi povećala 20 puta kombinacijom povećanja broja uzgajališta i povećanja produktivnosti, dok je razina proizvodnje slatkovodne akvakulture značajno manja. Vrste proizvedene na morskim uzgajalištima, uključujući komarču, lubina, kamenice i dagnje, su dobro prihvaćene na domaćem tržištu, međutim, potrebno je napraviti prodor na tržište restorana i hotela, za što je potrebno osigurati predvidljive količine i postojanost u kvaliteti, a prostora za povećanje proizvodnje ima i tuna. Upravo će unaprjeđenje znanja i inovacije u budućnosti biti presudni za poboljšanje učinkovitosti.

„Provođenjem definiranih mjera i intervencija u sljedećih deset godina očekuje se povećanje ukupne godišnje količine proizvodnje za 30 posto, ukupne godišnje vrijednosti proizvodnje za 20 posto te dodane vrijednosti u količini prerade za 35 posto. Također, očekivan je rast broja radnih mjesta u akvakulturi i preradi za 15 posto“, navodi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede kroz konkretne mjere, jasno prikazane u Nacionalnom planu, a nastale iz rezultata navedene analize i dijaloga sa sektorom, planira povećati dodanu vrijednost u količini prerade za 35 posto te povećati prosječnu godišnju potrošnju proizvoda akvakulture po stanovniku za 50 posto. Prema posljednjim podacima potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u RH iznosi oko 20 kilograma po glavi stanovnika te bilježi rast od čak 10 posto u samo jednoj godini.

U posljednjim danima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije osigurana su sredstva u vrijednosti od 180 milijuna kuna pomoći ribarima, u cilju ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Za provedbu mjera privremene obustave ribolovnih aktivnosti u segmentima koćarskog i plivaričarskog ribolova osigurano je 80 milijuna kuna, a do sada su je koristila 302 ribara. Također, za kompenzaciju uzgajivačima u akvakulturi te riboprerađivačima radi smanjenja vrijednosti prodaje i/ili smanjenja radnog kapitala te zbog povećanja operativnih troškova do kojih je došlo uslijed izbijanja bolesti COVID-19 na raspolaganju je 100 milijuna kuna. Osigurano je i 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture za osiguravanje likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, od čega su već isplaćena 22 milijuna kuna.

Tagovi: akvakultura, riba, ribarstvo, Nacionalni plan razvoja akvakulture, Svjetska banka, potrošnja ribe, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE