GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto

U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izradilo je u suradnji sa Svjetskom bankom Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima u cilju povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora, obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unaprjeđenje uvjeta života na obalnom području, uz snažno poticanje inovacija.

Kroz veliku analizu sektora Svjetske banke, utvrđeno je da se tijekom posljednjih 25 godina proizvodnja u marikulturi povećala 20 puta kombinacijom povećanja broja uzgajališta i povećanja produktivnosti, dok je razina proizvodnje slatkovodne akvakulture značajno manja. Vrste proizvedene na morskim uzgajalištima, uključujući komarču, lubina, kamenice i dagnje, su dobro prihvaćene na domaćem tržištu, međutim, potrebno je napraviti prodor na tržište restorana i hotela, za što je potrebno osigurati predvidljive količine i postojanost u kvaliteti, a prostora za povećanje proizvodnje ima i tuna. Upravo će unaprjeđenje znanja i inovacije u budućnosti biti presudni za poboljšanje učinkovitosti.

„Provođenjem definiranih mjera i intervencija u sljedećih deset godina očekuje se povećanje ukupne godišnje količine proizvodnje za 30 posto, ukupne godišnje vrijednosti proizvodnje za 20 posto te dodane vrijednosti u količini prerade za 35 posto. Također, očekivan je rast broja radnih mjesta u akvakulturi i preradi za 15 posto“, navodi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede kroz konkretne mjere, jasno prikazane u Nacionalnom planu, a nastale iz rezultata navedene analize i dijaloga sa sektorom, planira povećati dodanu vrijednost u količini prerade za 35 posto te povećati prosječnu godišnju potrošnju proizvoda akvakulture po stanovniku za 50 posto. Prema posljednjim podacima potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u RH iznosi oko 20 kilograma po glavi stanovnika te bilježi rast od čak 10 posto u samo jednoj godini.

U posljednjim danima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije osigurana su sredstva u vrijednosti od 180 milijuna kuna pomoći ribarima, u cilju ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Za provedbu mjera privremene obustave ribolovnih aktivnosti u segmentima koćarskog i plivaričarskog ribolova osigurano je 80 milijuna kuna, a do sada su je koristila 302 ribara. Također, za kompenzaciju uzgajivačima u akvakulturi te riboprerađivačima radi smanjenja vrijednosti prodaje i/ili smanjenja radnog kapitala te zbog povećanja operativnih troškova do kojih je došlo uslijed izbijanja bolesti COVID-19 na raspolaganju je 100 milijuna kuna. Osigurano je i 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture za osiguravanje likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, od čega su već isplaćena 22 milijuna kuna.

Tagovi: akvakultura, riba, ribarstvo, Nacionalni plan razvoja akvakulture, Svjetska banka, potrošnja ribe, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE