GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera

U prvom polugodištu na Jadranu 58 stranih kruzera
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2022 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvoj polovini godine na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su DZS-a.

Usporedbe radi, lani je zbog jakih pandemijskih ograničenja putovanja za kruzere bilo svega 15, s oko osam tisuća putnika.

Putnici koji su u prvoj polovini 2022. došli tim brodovima, njih 189 tisuća, ukupno su u Hrvatskoj boravili 466 dana, što je za 423 dana više nego u istom razdoblju 2021.

Inače, prošle godine sva polugodišnja kružna putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 15, ostvarena su samo u lanjskom lipnju, dok je ove godine samo u lipnju tih putovanja bilo 105, sa ukupno oko 92 tisuće putnika koji su tako došli u Hrvatsku.

Unatoč velikim porastima i povratku kruzera na Jadran, u prvom dijelu 2022. još nisu dostignuti rezultati iz rekordne, predpandemijske godine 2019., jer je tada u odnosu na isto vrijeme 2022. bilo oko 12 posto više kružnih putovanja stranih brodova, a putnika na njima za oko 54 posto više.

U ovogodišnjih prvih šest mjeseci strani kruzeri su u Jadran doplovljavali pod zastavama ukupno 13 zemalja, među kojima je i dalje tradicionalno najviše putovanja tih brodova bilo pod zastavom Bahama - 66 putovanja ili 27,5 posto od svih.

Slijede brodovi pod zastavom Malte, koji su ostvarili 45 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu, te iz Paname 26, i iz Italije 25 putovanja.

Najviše kružnih putovanja stranih brodova u prvoj polovini 2022. ili 46 posto od ukupnog broja, kao i ranijih godina, bilo je na akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, zatim 31 posto u Splitsko-dalmatinskoj, dok je preostalih 23,4 posto od ukupnih putovanja ostvareno u Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te Šibensko-kninskoj.

S te strane, Dubrovnik je iznova bio najposjećenija luka stranih kruzera, a slijede ga Split, Zadar, Hvar i Korčula, Šibenik te Rovinj.

Tagovi: kruzeri, kružna putivanja, Dubrovnik, Split, Rijeka, Rovinj, Zadar
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE