GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pet mjeseci u turizmu fiskalizirano računa u vrijednosti 8,2 milijardi kuna

U pet mjeseci u turizmu fiskalizirano računa u vrijednosti 8,2 milijardi kuna
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U djelatnostima turizma i ugostiteljstva u prvih je pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti gotovo 8,2 milijarde kuna, što je za 155 posto više nego u istom razdoblju lani, a 17 posto više nego 2019., podaci su Porezne uprave koje prenosi Ministarstvo turizma, ocjenjujući da su dosadašnji rezultati odličan pokazatelj interesa za Hrvatskom.

Prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti osam milijardi i 169 milijuna kuna, odnosno 155 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine.

U usporedbi s 2019. godinom u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost fiskaliziranih računa je veća za 17 posto, navodi Ministarstvo u četvrtak objavljenom priopćenju.

"Dosadašnji rezultati u predsezoni odličan su pokazatelj interesa za Hrvatskom što nam je iznimno važno za daljnje poticanje cjelogodišnjeg poslovanja. Od početka godine do danas ostvarili smo 10 milijuna noćenja što je gotovo mjesec dana ranije nego li protekle godine. Pri tome je u prvih pet mjeseci ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti većoj za milijardu i 179 milijuna kuna nego li u istom razdoblju rekordne 2019. godine", istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na temelju podataka iz sustava eVisitor i eCrew, Hrvatsku je u prvih pet mjeseci posjetilo 2,9 milijuna turista, ili 175 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarenih gotovo 10 milijuna noćenja je porast od 153 posto.

U odnosu na prvih pet mjeseci rekordne 2019. godine, to je 77 posto rezultata u dolascima i 88 posto u noćenjima.

Najviše turističkih noćenja u prvih pet mjeseci ostvareno je na područjima Istre, Kvarnera te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a među destinacijama najviše noćenja su imali Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Umag i Zadar.

Po prvim podacima HTZ-a, najviše noćenja u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili su domaći turisti, a slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tagovi: fiskalizirani računi, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE