GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Parizu od 17. rujna izložba Meštrovićevih djela

U Parizu od 17. rujna izložba Meštrovićevih djela
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2012 / 18:29
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - U pariškome Muzeju Rodin 17. rujna ove godine bit će otvorena izložba hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na kojoj će se predstaviti trinaest njegovih djela koja će publika moći vidjeti do 6. siječnja 2013., doznaje se od Andra Krstulovića, ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića.
"Završene su sve pripreme za parišku izložbu koja će se zvati 'Ivan Meštrović kod Augustea Rodina: Hrvatska ekspresija', a tiskan je i poseban katalog za tu izložbu na francuskome i engleskom jeziku", rekao je danas Krstulović za Hinu.

Auguste Rodin smatra se jednim od najvećih kipara 20. stoljeća, a bio je i Meštrovićev uzor i prijatelj. Po Krstulovićevim riječima, u katalogu će prvi put na jednome mjestu biti objavljena sva pisma koja su razmijenili Meštrović i Rodin.

"Javnost će kroz tu prepisku vidjeti prisan odnos dvojice prijatelja. Unatoč tomu što su bili generacijski odvojeni (Rodin je bio 62 godine stariji), oni su se poštovali", rekao je Krstulović i objasnio kako prepiska dokazuje da je Meštrović bio velik Rodinov sljedbenik.

"Ovime se nadilazi priča o sljedbeništvu i otvara dimenzija suradništva, prijateljstva i kolegijalnog odnosa", objasnio je Krstulović.

Dodao je da će u katalogu biti objavljen i Meštrovićev esej "Sjećanje na Rodina" koji je hrvatski umjetnik napisao dvadeset godina nakon Rodinove smrti.

"Na pariškoj će izložbi biti predstavljen i 'Portret Rodina' koji je Meštrović napravio 1914. godine u Rimu za vrijeme druženja s njim. To je Meštrovićev hommage Rodinu, ali i naš hommage toj izložbi jer će pariška publika vidjeti kako je Meštrović interpretirao lik svojega velikog učitelja", rekao je Krstulović.

"U sklopu izložbe ispred ulaza u zgradu Muzeja Rodin bit će postavljeno poznato Meštrovićevo djelo 'Zdenac života' koje je nastalo u njegovoj 22. godini", istaknuo je Krstulović. Po njegovim riječima, u Parizu će, među ostalim, biti izložene i dvije Meštrovićeve skulpture koje krase vrt Galerije Meštrović u Splitu te jedno od zadnjih Meštrovićevih djela - kip Ivana Krstitelja iz splitske krstionice te njegovo poznato djelo Job.

Izložba Meštrovićevih djela u Parizu bit će upriličena u povodu 50. obljetnice njegove smrti i 60. godišnjice ugovora iz 1952. godine kojim je taj veliki umjetnik svoja djela darovao Hrvatskoj.

Izložba je organizirana u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj tijekom kojega će biti priređeno više od šezdeset umjetničkih programa kojima će se francuskoj publici predstaviti hrvatska baština i suvremena umjetnost.

Tagovi: Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Muzej Rodin, Muzej Ivana Meštrovića, Andro Krstulović
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE