GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku 75 posto manje turističkih dolazaka i 53 posto manje noćenja

U ožujku 75 posto manje turističkih dolazaka i 53 posto manje noćenja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima DZS-a, u veljači 2020. godine u komercijalnome smještaju ostvareno je 278,7 tisuća turističkih dolazaka i 610,5 tisuća turističkih noćenja, što je 5,4% odnosno 11,1% više u odnosu na veljaču 2019. godine.

Spomenuti rast turističkih noćenja nastavak je uzlaznoga trenda toga pokazatelja koji je kontinuirano trajao sedam mjeseci. Prije toga trenda, odnosno od siječnja do srpnja 2019. godine, bilježena su oscilatorna kretanja turističkih noćenja.

Turistički rezultati u Hrvatskoj u veljači 2020. godine još nisu bili pod znatnijim utjecajem koronavirusa jer je tada virus uglavnom zahvaćao područje Kine, a kineski turisti imaju vrlo mali udio u ukupnim noćenjima stranih turista u Hrvatskoj.

No veljača je bila posljednji mjesec u kojem su zabilježeni pozitivni turistički rezultati jer je u ožujku virus uvelike zahvatio EU odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku. Osim toga, u ožujku su u Hrvatskoj uvedene i mjere protiv koronavirusa koje su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi.

Tako je prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter (eCrew)) objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva turizma u ožujku 2020. godine ostvareno 75% manje turističkih dolazaka i 53% manje turističkih noćenja u odnosu na ožujak 2019. godine.

U travnju su negativna kretanja više izražena, odnosno prema podacima objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva turizma u sustavu eVisitor u tjednu uoči Uskrsa bilo je prijavljeno nešto više od deset tisuća turista, od čega su njih devet tisuća bili domaći turisti, što je znatno lošija situacija s obzirom na to da je prošle godine od 19. do 22. travnja u Hrvatskoj bilo gotovo 180 tisuća turista.

Devizni prihod od turizma u Hrvatskoj ostvaruje se u iznosu od oko 19% od BDP-a, što predstavlja kudikamo najveći postotak u odnosu na ostale članice EU, što čini hrvatsko gospodarstvo izrazito ovisnim o turizmu. Silazni trend turističkih kretanja imat će negativne posljedice i na djelatnosti koje su povezane s turizmom.

Tako će, među ostalim, smanjena turistička potrošnja imati negativan utjecaj i na promet u trgovini na malo u čijoj se strukturi na godišnjoj razini najviše prometa ostvari u srpnju i kolovozu, odnosno u mjesecima kada se ostvari i najviše turističkih noćenja.

Na turističke rezultate najviše utječu inozemni turisti, odnosno čine oko 93% ukupnih noćenja, što je okvirno treći najveći postotak u EU (Malta i Cipar imaju veći postotak), a upravo povratak inozemnih turista predstavlja najveći izazov jer je negativna situacija s koronavirusom u zemljama u okružju izraženija nego u Hrvatskoj.

Negativna turistička kretanja bilježe se u cijelome svijetu, a teško je pedvidjeti s kakvim će turističkim rezultatima završiti ova godina. Organizacija World Tourism Organization prognozira da će ove godine međunarodni turistički dolasci na svjetskoj razini pasti između 20 i 30%.

Tagovi: hrvatski turizam, Covid-19, turisti, strani turisti
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE