GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku 75 posto manje turističkih dolazaka i 53 posto manje noćenja

U ožujku 75 posto manje turističkih dolazaka i 53 posto manje noćenja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima DZS-a, u veljači 2020. godine u komercijalnome smještaju ostvareno je 278,7 tisuća turističkih dolazaka i 610,5 tisuća turističkih noćenja, što je 5,4% odnosno 11,1% više u odnosu na veljaču 2019. godine.

Spomenuti rast turističkih noćenja nastavak je uzlaznoga trenda toga pokazatelja koji je kontinuirano trajao sedam mjeseci. Prije toga trenda, odnosno od siječnja do srpnja 2019. godine, bilježena su oscilatorna kretanja turističkih noćenja.

Turistički rezultati u Hrvatskoj u veljači 2020. godine još nisu bili pod znatnijim utjecajem koronavirusa jer je tada virus uglavnom zahvaćao područje Kine, a kineski turisti imaju vrlo mali udio u ukupnim noćenjima stranih turista u Hrvatskoj.

No veljača je bila posljednji mjesec u kojem su zabilježeni pozitivni turistički rezultati jer je u ožujku virus uvelike zahvatio EU odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku. Osim toga, u ožujku su u Hrvatskoj uvedene i mjere protiv koronavirusa koje su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi.

Tako je prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter (eCrew)) objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva turizma u ožujku 2020. godine ostvareno 75% manje turističkih dolazaka i 53% manje turističkih noćenja u odnosu na ožujak 2019. godine.

U travnju su negativna kretanja više izražena, odnosno prema podacima objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva turizma u sustavu eVisitor u tjednu uoči Uskrsa bilo je prijavljeno nešto više od deset tisuća turista, od čega su njih devet tisuća bili domaći turisti, što je znatno lošija situacija s obzirom na to da je prošle godine od 19. do 22. travnja u Hrvatskoj bilo gotovo 180 tisuća turista.

Devizni prihod od turizma u Hrvatskoj ostvaruje se u iznosu od oko 19% od BDP-a, što predstavlja kudikamo najveći postotak u odnosu na ostale članice EU, što čini hrvatsko gospodarstvo izrazito ovisnim o turizmu. Silazni trend turističkih kretanja imat će negativne posljedice i na djelatnosti koje su povezane s turizmom.

Tako će, među ostalim, smanjena turistička potrošnja imati negativan utjecaj i na promet u trgovini na malo u čijoj se strukturi na godišnjoj razini najviše prometa ostvari u srpnju i kolovozu, odnosno u mjesecima kada se ostvari i najviše turističkih noćenja.

Na turističke rezultate najviše utječu inozemni turisti, odnosno čine oko 93% ukupnih noćenja, što je okvirno treći najveći postotak u EU (Malta i Cipar imaju veći postotak), a upravo povratak inozemnih turista predstavlja najveći izazov jer je negativna situacija s koronavirusom u zemljama u okružju izraženija nego u Hrvatskoj.

Negativna turistička kretanja bilježe se u cijelome svijetu, a teško je pedvidjeti s kakvim će turističkim rezultatima završiti ova godina. Organizacija World Tourism Organization prognozira da će ove godine međunarodni turistički dolasci na svjetskoj razini pasti između 20 i 30%.

Tagovi: hrvatski turizam, Covid-19, turisti, strani turisti
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
OTKRIĆA
Britanija radi na tome da dopusti putovanja cijepljenim građanima
LONDON - Britanija radi na planovima da omogući putovanja u potpunosti cijepljenim osobama i vrati druge slobode, no još uvijek nisu spremni za to, u utorak je rekao ministar zdravstva Matt Hancock.
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ODBIJANAC
Azijska tržišta: Indeksi se snažno odbili u plus, Nikkei 225 skočio preko tri posto
ŠANGAJ - Dan nakon raširene rasprodaje, na azijskim tržištima odbijanac u plus.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE