GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U obiteljskom smještaju otkazano čak 64% rezervacija za srpanj

U obiteljskom smještaju otkazano čak 64% rezervacija za srpanj
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Više od 90 posto iznajmljivača osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje u vidu smanjenog broja rezervacija, a 60 posto ih trenutnu financijsku štetu procjenjuje u iznosu do 50 tisuća kuna.

Pokazuje to najnovija anketa Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj je sudjelovalo više od 2200 pružatelja usluga obiteljskog smještaja, najviše iz Primorsko-goranske županije.

Čak 94 posto svih anketiranih nudi isključivo uslugu smještaja, tek tri posto noćenje i doručak, a samo ih se dva posto bavi seoskim turizmom. Većina ih rezervacije zaprima online, putem strane turističke agencije, trećina izravno, bez posrednika, a 15 posto putem domaćih agencija, piše Novi list.

– Većini je buking pao više od 50 posto, najviše je otkaza za travanj, a udio otkazanih rezervacija sve je manji prema kraju godine. Ono što posebno zabrinjava jest podatak da trećinu anketiranih čine umirovljenici, od kojih gotovo polovina tvrdi da im je ova situacija veliko financijsko opterećenje, a još 40 posto ih smatra da bez prihoda od iznajmljivanja neće moći sastaviti kraj s krajem, istaknula je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

U drugom dijelu godine, dakle od srpnja do prosinca, što uključuje i glavnu sezonu, udio otkazanih rezervacija sve je manji prema kraju godine. Međutim, već sada je za srpanj otkazano čak 64 posto rezervacija, a za rujan, dakle početak posezone, 36 posto.

Njemačka je ključno emitivno tržište za tri četvrtine anketiranih. Slijede Austrija, ostale europske zemlje, Italija i Slovenija.

U Primorsko-goranskoj županiji 66 posto iznajmljivača je kazalo kako ima otkazanih rezervacija, s time da 57 posto njih radi sezonski, a oko 80 posto njih ima do tri smještajne jedinice.

Zanimljiv je i podatak prema kojem najviše otkazanih rezervacija imaju u Zagrebu, čak 94 posto iznajmljivača, u Splitsko-dalmatinskoj je situacija slična kao na Kvarneru, a u Istri trenutno tek koji postotak bolja. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 86 posto iznajmljivača se već suočava s otkazima rezervacija, a primjerice u Zadarskoj njih 59 posto.

Jasno je da prometa nema, a pitanje je i što će biti s glavnom sezonom pa obiteljskom smještaju svaka pomoć treba. Vlada je donijela prve mjere koje iznajmljivači mogu iskoristiti.

Stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić pojasnio je kako je prva mjera koju valja iskoristiti već danas, odgoda plaćanja paušalnog poreza na dohodak i turističke članarine. Naime, od ove godine je novim zakonom propisano paušalno plaćanje članarine, umjesto dosadašnje prakse da se turističku članarinu plaćalo u postotku od prometa.

– Naš je prijedlog da se odgodi primjena novog zakonskog rješenja koji predviđa plaćanja članarine u paušalnom iznosu, te da se primjenjuje stari zakon kojim je članarina vezana za promet. Što znači da bi se automatizmom izbjeglo ovo zaduženje ako turističkog prometa nema, rekao je Pinezić. Što se tiče paušalne turističke pristojbe, kazao je kako je pohvalno što je omogućeno ministru turizma da pravilnikom određuje visinu i način plaćanja. Naime, na taj se način može promptno i brzo reagirati te se izbjegava dugotrajnija procedura mijenjanja zakona. Kao što je poznato, paušalna turistička pristojba na osnovne krevete je preplovljena, a na pomoćne krevete se neće ni početi obračunavati. S time da plaćanje prve rate dospijeva u srpnju, do kada će se pratiti razvoj situacije i po potrebi dodatno intervenirati.

Što se tiče paušalnog poreza na dohodak, on je pak u domeni Ministarstva financija, s time da su korisnici jedinice lokalne samouprave, čije predstavničko tijelo i određuje visinu, i županije...

– Dobro je da je omogućena odgoda i za ovaj dio i to valja, kao što sam rekao, odmah iskoristiti. Drugi je korak da se odgoda definira i Pravilnikom Ministarstva financija. Naime, iznajmljivači sada moraju poslati zahtjev Poreznoj upravi, a ako govorimo o 100 tisuća iznajmljivača, svi ti zahtjevi će zagušiti sustav. Pravilnikom koji bi definirao odgodu, zaduženje bi se prolongiralo i time izbjegla cijela procedura oko slanja zahtjeva Poreznoj. Jasno je da su iznajmljivači specifična kategorija, izravno pogođena i doista onemogućena u poslovanju, pojasnio je naš sugovornik ukazujući kako bi, kao i kod Ministarstva turizma, trebalo omogućiti ministru financija da pravilnicima ubrza proceduru.

Sljedeći korak, po pitanju paušalnog poreza na dohodak, bio bi da jedinice lokalne samouprave smanje, pa i prepolove visinu ovog nameta.

– Jasno je da do lipnja nema turističkog prometa i to valja odmah napraviti. Nakon tog perioda, valja pratiti što će se događati i smanjivati porez u skladu sa smanjenjem prometa do njegova anuliranja, ako i tada ne uspijemo vratiti dio turista. Tu će ponovo biti potrebna koordinacija lokalne samouprave i Ministarstva financija s obzirom da JLS-i ne mogu sami smanjiti ovaj namet ispod 150 kuna, već će to morati regulirati Ministarstvo. Dakle, bitno je pratiti situaciju te brzo i promptno djelovati. Svim mjerama koje su doista bile brze i kvalitetne, dobili smo zraka do lipnja i vremena za dodatne instrumente, a što je posebno važno jest sačuvati likvidnost, odnosno novac građana za podmirivanje životnih potreba, kazao je Pinezić te dodao kako će se, ako se i nakon ovog perioda stvari ne poprave, trebati razmišljati i o otpisu dugova.

Tagovi: hrvatski turizam, obiteljski smještaj, Primorsko-goranska županija, Istra, Dubrovnik, Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, Nedo Pinezić, rezervacije, buking,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oprezan početak nedelje, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oprezan početak nedelje, indeksi mešoviti
BEOGRAD – Uzdržanost investitora i mešovito kretanje BELEX indeksa obeležili su prvi trgovački dan u ovoj nedelji na domaćem tržištu akcija.
Investitori ne riskiraju, dolar stabilan
FOREX
Investitori ne riskiraju, dolar stabilan
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, poduprt nesklonošću trgovaca riziku nakon mješovitih ekonomskih podataka iz Kine i novih slučajeva zaraze covidom 19 u Aziji.
Zagrebačka burza: Atlantic i Podravka podigli CROBEX
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic i Podravka podigli CROBEX
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi ponovno ojačali te se kreću oko najviših razina u gotovo 15 mjeseci, a najviše se trgovalo dionicama Atlantic grupe i Podravke.
Srednji tečaj eura spustio se ispod 7,52 kune
JAČANJE KUNE
Srednji tečaj eura spustio se ispod 7,52 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala prema euru za 0,04 posto pa se srednji tečaj zajedničke europske valute spustio ispod 7,52 kune.
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
TURIZAM
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
KAIRO - Egipat bilježi rast broja turista od početka godine, na sadašnjih oko pola milijuna mjesečno, što ulijeva optimizam da će njihov broj porasti i u cijeloj godini, rekao ministar turizma i starina Khaled El-Enany.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE