GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U menjačnicama se više traže devize, NBS tvrdi da nema mesta za paniku

U menjačnicama se više traže devize, NBS tvrdi da nema mesta za paniku
DEVIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2022 / 18:09
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Potražnja za devizama u menjačnicama u Srbiji je ovih dana povećana, a u pojedinim ne prodaju evropsku valutu jer je, kako tvrde, nemaju, objavljeno je na sajtu "Blica".

U Narodnoj banci Srbije za "Blic" su rekli da mesta za paniku nema, da ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje, kao i da očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama.

"Mesta ni razloga za paniku nema, niti ga sme biti! Narodna banka Srbije je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu. To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini", rekli su u NBS za "Blic".

Istakli su da da NBS već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana.

"Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu", naveli su u NBS.

Centralna banka već obezbedjuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju gradjana.

"I deviznih sredstava i strane gotovine (keša, odnosno efektive) imamo dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Gradjani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama", tvrde u NBS.

Pozivani su svi učesnici na finansijskom tržištu "da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini koja ide u prilog svima, i ne stvaraju gradjanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu".

Tagovi: dinar, evro, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE