GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Istri za blagdane 30.000 gostiju

U Istri za blagdane 30.000 gostiju
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2022 / 09:15
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Blagdanske goste dočekali smo s otvorenih otprilike 25 velikih hotela u sastavu hotelijerskih kompanija i 30-ak malih obiteljskih hotela, bit će nešto otvorenih i kampova te vile u središnjoj i u primorskoj Istri, potvrđuje nam Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Otvoreni su hoteli Maistre, Valamara, Plave Lagune i Aminessa u najjačim destinacijama na Poluotoku, ali ne i u Puli. Pulska kompanija Arena Hospitality Group blagdane dočekuje s jednim svojim otvorenim hotelom i kampom u Medulinu, piše Glas Istre.

Ivošević kaže da u periodu od 23. prosinca do 7. siječnja u Istri očekuju 30-ak tisuća turističkih dolazaka i između 90 i 100 tisuća noćenja. To je dobrih 20 posto bolje nego lani, kada je ovo bio najgori period Covida u Istri, a nije bila dobra situacija ni u europskim zemljama otkud nam dolazi najviše turista. Božićno-novogodišnji gosti i ove godine su uglavnom Slovenci, Talijani, Austrijanci i Nijemci, ali je dosta i domaćih. Ako nas posluži i vrijeme pa dani budu suhi i lijepi, prije će doći i kasnije otići.

Ivošević ističe da je tradicionalna odlična suradnja javnog i privatnog sektora rezultirala s nikad više organiziranih advenata u Istri i to, veli on, na lijepoj razini, što je definitivno velika novost ovogodišnje ponude.

- Najbolje su popunjeni hoteli, vile i kuće za odmor, traži se viša razina kvalitete smještaja, to je definitivno. A što se cijena tiče, njih najbolje komentira tržište. S obzirom da nemamo manje otvorenih hotela u odnosu na lani i na rekordnu 2019. godinu, to je naš bazen iz kojeg dobivamo goste, i da cijene nisu dobre, gosti to sigurno ne bi plaćali, smatra Ivošević. Na to što u Puli ne radi nijedan veliki hotel, kaže: "Nažalost. Velika je razlika u odnosu na prethodne godine radi porasta troškova zbog cijene energenata, ali o tome bi trebali govoriti hotelijeri."

Osvrćući se na čitavu turističku godinu koja se bliži kraju, ističe da je Istra jedina primorska županija u Hrvatskoj koja je dostigla i prestigla rekordnu 2019. godinu. U 2020. ostvareno je 47 posto rezultata iz 2019., 2021. već 82 posto, a u planu za ovu godinu bilo je 96 posto. Međutim, istarski turizam ovu će godinu završiti sa 103 posto, dakle tri posto boljim rezultatom nego najbolje 2019.

- Istra se posljednjih nekoliko godina okreće još značajnije održivom i odgovornom razvoju, što znači da ti rekordi, osim ako nisu u zimskim mjesecima, u pred i posezoni, nisu nešto što nas interesira. Mi nemamo više velikog prostora za rast u ljetnom periodu, međutim upravo u ovoj godini imali smo siječanj, veljaču i ožujak, svaki taj mjesec po 18 posto bolji nego 2019. To znači da se i u zimskim mjesecima, putem outdoor sportova, konferencija i raznih manifestacija, može kreirati dodatan sadržaj i motiv za dolazak. Nakon toga predsezona je bila više nego dobra, lipanj rekordan, čak sedam posto bolji od 2019. U srpnju smo imali isti rezultat, kolovoz je bio dva posto bolji i onda ponovno rekordan rujan i rekordan listopad, navodi Ivošević.

To što je hotelski smještaj u ovoj godini zabilježio pet posto slabiji rezultat nego 2019. objašnjava time što su dva velika hotela 2019. bila otvorena, a ove godine nisu. Kamping smještaj je pak zabilježio puno bolji rezultat i dostići će 11 milijuna noćenja.

- Taj izuzetan rezultat odgovor je na investicije, podizanje kvalitete usluga u kampovima što je tržište očigledno prepoznalo. I privatni smještaj je također bolje poslovao, međutim moramo reći da smo u komercijalnom privatnom smještaju u odnosu na 2019. imali i pet tisuća kreveta više. A nekomercijalni smještaj je priča za sebe, on je ostvario gotovo za 600 tisuća noćenja slabiji rezultat, ali je u te tri godine dobio 26.000 novih kreveta. Sjetimo se, u pandemijskim godinama Slovenci su morali imati potvrdu gdje su boravili, a to ove godine nije bila obveza i jednostavno se nisu prijavljivali, tumači Ivošević.

Od velikih investicija ovu je godinu obilježilo otvaranje Grand Hotela Brioni u Puli, a u Savudriji bi se za koji mjesec trebao otvoriti Petram Resort & Residences. Ivošević ističe istarske vinare koji su ove godine puno investirali i početkom sljedeće godine imat ćemo pet novih vinarija: kompletno novu vinariju kod Tomca i Deklića, Damjanića u Fuškulinu, kompletno novi podrum za amfore kod Kabole te proširenu vinariju kod Radovana. Prošlu pak godinu obilježilo je pet velikih investicija u maslinarstvu. Takozvane maslinarske centre, što obuhvaća i podrum i uljaru, prodajni punkt i salu za degustaciju, otvorili su Chiavalon, Oio Vivo, Vanđelić, Boris Galić.

Rovinjska Maistra imat će otvorena četiri hotela, sve osim Monte Mulinija, i svi su manje-više popunjeni. Bit će to lijep završetak iznimno uspješne turističke godine, kaže nam Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija u Adris grupi. I njihov najnoviji i najluksuzniji Grand Park Hotel, veli, sjajno je radio čitave ove godine. "To je nama bilo i predvidivo. Neovisno o cijenama, bio je iznimno dobro popunjen. Treba ga gledati i u kontekstu podizanja cijele destinacije, i arhitektonski i sadržajima koje nudi. Grand Park je i proglašen najboljim hotelom u Hrvatskoj u svojoj kategoriji. Osim toga, Advent u Rovinju ove je godine proširen i na područje hotelskog dijela šetališta, blagdanska dekoracija u gradu podignuta je na još višu razinu, a sve je to rezultat suradnje Maistre i Grada. Očekujemo iz godine u godinu da će sve to skupa biti još atraktivnije", kaže Grubić.

Rovinj je šampion hrvatskog turizma, zahvaljujući, naravno, i velikim investicijama Maistre, odnosno čitave Adris grupe. "To daje rezultat. Najzahjevniji, najluksuzniji dio naših smještajnih kapaciteta, oni u koje smo najviše uložili, daju i najbolje rezultate. Mi to na vlastitom primjeru možemo potvrditi. Ne radi se ni o kakvom napuhavanju, to je naprosto činjenica jer mi to pratimo i analitički. Brojčani pokazatelji potvrđuju da ima smisla ulagati u kvalitetu turističkih proizvoda, to je bitna poruka", kaže Grubić.

I Aminess će za novogodišnje praznike u Novigradu imati otvorena oba svoja hotela, Maestral i Lagunu, i oba će biti popunjena do zadnje sobe, potvrđuje nam Mladen Knežević, direktor prodaje i marketinga u Aminessu i član Vijeća i Skupštine TZ-a Novigrada.

- Rezervacije su pristigle uglavnom last minute, dakle pred sam kraj. U Maestralu će na dočeku nove godine biti nekih 550 gostiju, u Laguni oko 360. Uglavnom je riječ o trodnevnim paket-aranžmanima, a važno je reći da se nakon Nove godine Maestral - prvi put u novijoj povijesti - neće zatvoriti. To je hotel s tristo soba i radit će cijelu godinu. Krećemo s nogometnim pripremama, već imamo najavljeno nekoliko prvoligaša iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Ne mogu još izaći s imenima klubova, ali hotel Maestral će u siječnju biti jako dobro popunjen. Osim u Novigradu, cijele godine radit će još jedan naš hotel na Krku i jedan na Korčuli. Unatoč povećanju cijene energenata, ipak smo odlučili biti otvoreni jer to na neki način dugujemo našoj zajednici. Prije se pitalo, da li prvo kokoš ili jaje, hoće li prvi potez napraviti ugostitelji pa će za njima hoteli. Mi smo odlučili prvi krenuti pa će ugostitelji popratiti našu priču i mislim da će Novigrad zaživjeti kao cjelogodišnja destinacija, kaže Knežević.

U Aminessovim hotelima imaju organizirane dočeke Nove godine s nastupima bendova i posebnim programima za svoje goste, a Novigrad će standardno imati i svoj podnevni ispraćaj Stare godine kraj školske dvorane, što također privuče velik broj ljudi, među njima i turista, jer tu fešta traje do večeri.

S najviše, čak desetak otvorenih hotela novogodišnje goste dočekuje Poreč. Nenad Velenik, direktor gradskog TZ-a, kaže da imaju oko pet tisuća gostiju i očekuju između 12 i 15 tisuća noćenja, što je negdje na nivou rekordne 2019. Gosti i dalje pristižu, u zadnji čas se odlučuju na putovanje, a u Poreč ih, smatra Velenik, privlači i program za doček s Prljavim kazalištem na pozornici. "Po gradu vidim registracije iz Slovenije, iz BiH, osim tradicionalnih Nijemaca, Talijana i Austrijanaca. Očekujemo i brojne domaće goste. Svi otvoreni hoteli imaju i svoje dočeke", kaže Velenik.

U Poreču su s 3,4 milijuna noćenja u ovoj godini jako zadovoljni, približili su se rezultatima iz rekordne 2019.

- Usudio bih se reći da smo i bolji jer nam je dnevno nedostajao kapacitet hotela Pical i Valamar Pinije, bivšeg hotela Lune. Indeks je 99, što dokazuje da smo vjerojatno i premašili 2019. Sve je u sezoni proteklo bez ikakvih problem, sve je štimalo, sve javne službe. Turistička zajednica uključila se u sufinanciranje drugog tima hitne medicinske pomoći i smještaja za doktora iz turističke ambulante, a dvije naše djelatnice radile su na ishodovanju radnih dozvola za sezonce, da bi se ubrzao taj proces, ističe direktor porečkog TZ-a.

Zbog visokih cijena energenata, kaže, hotelijeri će jako pratiti buking zimskih mjeseci i neminovno je podizanje cijena smještaja dok traje sezona grijanja. "Hotelijeri ne žele raditi s gubitkom, a to će na kraju morati platiti gost. Ne mislim da će biti nekih velikih oscilacija u broju gostiju, pogotovo sportskih grupa u zimskoj sezoni, štoviše, pojavile su se i nove. Pretpostavljam da smo svi skupa spremni platiti višu cijenu", smatra Velenik.

Na privlačenju zimskih turista puno rade i u unutrašnjosti. Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre, kaže da su tijekom prosinca imali dobru popunjenost privatnog smještaja, a goste privlače manifestacijama, poput gastro-fešte "Draga nam je zima dok kapuza ima" koju su organizirali s brojnim ugostiteljima, ili ugošćavanjem digitalnih nomada, projektom koji provode zajedno s HTZ-om. Ove godine, kaže Kantaruti, imaju i besplatno klizalište u Pazinu, brojne općine u središnjoj Istri imale su adventske programe, uz uvijek jako posjećene Žive jaslice u Svetom Lovreču koje sljedeće uprizorenje imaju 6. siječnja.

Tagovi: Istra, Poreč, rovinj, Maistra, Valamar Riviera, Plava laguna, Denis Ivošević, Aminess
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE