GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.

U Hrvatsku ovaj vikend ušlo 93.000 putnika, daleko manje nego rekordne 2019.
POČETAK SEZONE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2021 / 20:14
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - S prvim pravim ljetnim vikendom stigao je i toliko očekivani val turista. U Hrvatskoj ih je trenutačno oko 290 tisuća, među kojima 250 tisuća inozemnih. Više od pola boravi ih u Istri i na Kvarneru, najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Čeha i Poljaka.

Trenutačno smo u znatno boljoj situaciji nego lani, imamo 40 posto više gostiju, ali još smo daleko od rekordne 2019., kada smo ih u ovo vrijeme imali više od 600 tisuća. Ono čemu se nadamo jest da će brojevi i dalje rasti, najave su dobre, no sve može, kao i lani, pokvariti još jedan val pandemije.

Kroz dan je bilo gužvi na GP Breganam, ali i na prijelazima Kaštel, Plovanija, Rupa i Macelj. Gdje su više-manje svugdje putnici čekali pola sata da bi ušli u Hrvatsku, piše HRT.

Tome u prilog idu i brojke. Od MUP-a smo zatražili izvješće o broju ulazaka u Republiku Hrvatsku na sedam graničnih prijelaza. Podaci koje smo dobili su itekako ohrabrujući. Naime, jučer i danas do 13 sati u Republiku Hrvatsku dosad je ušlo je gotovo 93 tisuće putnika. Ako to usporedimo s istim vikendom prošle godine, radi se o 13 tisuća putnika više. No još je važnija usporedba s rekordnom 2019. godinom kada je u pretposljednjem vikendu lipnja u našu zemlju stiglo 180 tisuća putnika. Te brojke su nam za sada još nedostižne, ali najvažnije je da je turistička sezona krenula. Za očekivati je da će tome pripomoći i tzv. COVID potvrde s čijom se primjenim na razini Europske unije kreće već za deset dana. Sve se više zemalja otvara, građani se cijepe, samo neka još epidemiološka situacija ostane povoljna i onda se zaista možemo ponadati da ćemo napokon imati sezonu kao prije pandemije.

Kroz splitsku zračnu luku ovog je vikenda prošlo 15.000 turista, pet tisuća više nego prošlog. Obećavajuće, no pandemija je zadala snažan udarac avio-kompanijama.

- Teško je predvidjeti, ali sigurno se nekoliko godina ne očekuje u zračnom prometu da će se dogoditi brzi povratak, kaže Mate Melvan iz Zračne luke Split.

A upravo to žarko žele u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Gostiju ima, ne mogu se požaliti, ali na one iz daljih zemalja još će pričekati.

- To je teško nadomjestiti dok se ne uspostave svi mogući koridori sa azijskim, australskim, američkim velikim aerodromima, kaže Vladimir Bakić, direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Da kao ozebli sunce čekaju omiljene im Britance, već je poznato. Samo da za mjesec dana doista i dođu jer broj oboljelih od delta soja koronavirusa - ne ohrabruje.

- Puno ovisimo o Englezima, i doslovno smo u njihovoj milosti. Ajmo reći da ih jedva čekamo jer oni nam čine sezonu, hoće li biti dobra ili loša. Sada je situacija da turizma skoro nema u privatnom smještaju. Hoteli su spustili cijene. Jako je teško doći do gostiju tako da su to više individualne situacije nego turizam, kaže Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja za Dubrovnik i vlasnik Direct bookera.

Nade za privatne iznajmljivače ipak ima; turisti ne prestaju stizati. U Dalmaciji se odmara dosta Poljaka.

- Bio sam ovdje prije dvije godine krajem srpnja i bila je mnogo veća gužva. Sada je najbolje vrijeme za dolazak u Hrvatsku, kaže Karol iz Poljske.

Jučer je kroz tri granična prijelaza u Istri ušlo više od 11 000 stranaca. Gužve im nisu smetale - a ni vrućina; veselje - na vrhuncu!

A domaći gosti, čini se, vole Šibenik.

- 94 posto, čini mi se da su mi bili strani gosti, već lanjske i ove godine situacija se obrnula, sad su preko 70, 80 posto domaći gosti, kaže Ante Cicvarić, privatni iznajmljivač.

Foto: Željko Lukunić, Pixsell

Tagovi: hrvatski turizam, GP Bregana
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE