GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine

U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 14:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija danas je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate, koji služi brzom obavješćivanju u slučajevima pojave opasnih neprehrambenih proizvoda široke potrošnje i njihovu uklanjanju s tržišta.

Što se Hrvatske tiče, među opasnim proizvodima ističu se igračke, no s obizrom na pandemiju u prvi su plan izbile zaštitne maske koje često ne odgovaraju certifikatima. Tako smo mogli doznati da najveći broj "neispravnih" maski na hrvatskom tržištu dolazi iz Kine. Od ostale zaštitne opreme često su neispravna i zaštitna odijela te zaštitne rukavice, doznajemo.

Izvješće EK pokazuje da je broj mjera koje nadležna tijela poduzimaju nakon upozorenja svake godine sve veći: ove godine poduzeto je rekordnih 5377 takvih mjera, dok ih je 2019. poduzeto 4477. Devet posto svih upozorenja u 2020. odnosilo se na proizvode za zaštitu od COVID-a 19, većinom na maske koje nisu pružale dovoljnu razinu zaštite. Drugi primjeri opasnih proizvoda povezanih s COVID-om 19 koji su prijavljeni putem sustava Safety Gate bila su sredstva za dezinfekciju koja su sadržavala toksične kemikalije, poput npr. metanola, koji može uzrokovati sljepoću ili smrt ako se proguta, te ultraljubičaste lampe za dezinfekciju koje su korisnike izlagale snažnom zračenju, a time i iritaciji kože.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Sustav Safety Gate pokazao se otpornim na krize: tijekom aktualne pandemije COVID-a 19, kao glavni alat za učinkovito i brzo širenje informacija o opasnim proizvodima poput neadekvatnih maski i otrovnih dezinfekcijskih sredstava, pomogao je u njihovu uklanjanju s tržišta i zaštiti potrošača. Alati poput ovog dodatno nam pomažu u zaštiti prava potrošačâ.

Nadzor je bio usmjeren na proizvode za zaštitu od COVID-a 19 koji su postali neophodni svim potrošačima, te je tijekom 2020. objavljeno 161 upozorenje u vezi maski, tri u vezi određenih vrsta zaštitnih odijela, 13 u vezi dezinfekcijskih sredstava za ruke i 18 u vezi ultraljubičastih lampi namijenjenih za sterilizaciju. Upozorenja u okviru tog sustava aktivna su i ove godine.

Tijekom 2020. tijela iz 31 zemlje koje sudjeluju u mreži Safety Gate (države članice EU-a, Norveška, Island, Lihtenštajn i Ujedinjena Kraljevina) razmijenile su ukupno 2253 upozorenja o mjerama poduzetima zbog pojave opasnih proizvoda te je poduzeto 5377 s tim povezanih mjera, što je porast od više od 20 % u odnosu na 2019.

Prema izvješću, igračke su kategorija proizvoda za koju je izdano najviše upozorenja (27 % ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (21 %) te električni uređaji i oprema (10 %). To pokazuje da je nadzor tržišta u EU-u posebno usmjeren na zaštitu djece, kao posebno ugrožene skupine. Najčešće se upozoravalo na opasnost da proizvodi mogu uzrokovati ozljede poput prijeloma ili potresa mozga (25 %) te na kemikalije u proizvodima (18 %) i opasnost od gušenja djece (12 %).

U usporedbi s prošlom godinom, sve više internetskih trgovina obvezuje se poboljšati sigurnost proizvoda koje prodaju. Jučer su se još dva subjektaobvezala na sigurnost proizvoda: Joom i Etsy. Obećali su da će provjeravati da se proizvodi za koje postoji upozorenje u Safety Gateu ne prodaju na njihovim internetskim stranicama i da će brzo reagirati u slučaju da im nacionalna tijela dojave o opasnim proizvodima bilo koje vrste koje treba ukloniti sa stranica.

Europska komisija poduzećima koja se najviše zalažu za zaštitu potrošača dodjeljuje nagradu EU-a za sigurnost proizvoda. Ove će se godine posebna pažnja posvetiti inicijativama za zaštitu najugroženijih potrošača i upotrebi novih tehnologija za poboljšavanje sigurnosti potrošača. Prijave se mogu slati od jučer, a rok za prijavu je 30. travnja. Više informacija dostupno je ovdje.

Od 2003. sustav Safety Gate omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica EU-a/EGP-a, Ujedinjene Kraljevine i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, te se u skladu s tim poduzimaju odgovarajuće mjere i zabranjuje prodaja proizvoda na tržištu.

Istovremeno s objavom izvješća, Komisija je pokrenula izmijenjenu javno dostupnu internetsku stranicu Safety Gate, s modernim i jednostavnim sučeljem, kako bi ubrzala i olakšala postupak obavješćivanja. Stranice se postupno prevode na sve jezike EU-a, islandski i norveški. Poduzeća se mogu služiti i portalom Business Gateway kako bi brzo i učinkovito obavijestila nacionalna tijela o sigurnosnim aspektima proizvoda koje su stavila na tržište, a za koje postoji zabrinutost.

Zaštita potrošača cilj je i inicijative https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_hr, u čijem se okviru definiraju konkretne dobrovoljne mjere pružatelja usluga internetske prodaje da brzo uklone ponudu proizvoda koji nisu sigurni sa svojih platformi. Do sada su taj sporazum o suradnji s državama članicama na uklanjanju opasnih proizvoda sa svojih internetskih stranica potpisali predstavnici jedanaest pružatelja usluga internetske prodaje: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, te danas Etsy i Joom.

Tagovi: kineske maske, zaštitne maske, Safety Gate
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE