GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj trenutno 820.000 turista

U Hrvatskoj trenutno 820.000 turista
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 14:29
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutno oko 820 tisuća turista, a zadnjih dana nije primjetan pad intenziteta turističkog prometa zbog porasta broja slučajeva koronavirusa, ističe u petak za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši povećani broj turista i ovog blagdanskog vikenda, nakon čega slijedi smanjenje.

Turista je trenutno u zemlji na razini od oko 68 posto u odnosu na isti dan prošle godine, kada ih je bilo 1,2 milijuna. Najviše ih je, oko 200 tisuća, u Istarskoj županiji, potom oko 160 tisuća u Primorsko-goranskoj, dok ih je u Splitsko-dalmatinskoj oko 150 tisuća, a u Zadarskoj županiji oko 145 tisuća.

Staničić iznosi da je po destinacijama s najviše turista na današnji dan prvih pet u Istri i na Kvarneru – Rovinj, Medulin, Poreč, Umag, Crikvenica i Mali Lošinj.

Na pitanje očekuje li pojačane dolaske u marijanska svetišta u subotu, Staničić kaže da se to svakako može očekivati jer obilježavanje blagdana Velike Gospe uključuje i posjete svetištima.

“Ipak, u generalnom ozračju smanjenog broja putovanja, mjera opreza i restrikcija uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa moguće je da u marijanskim svetištima vjernika za taj blagdan ove godine, pa tako i turista, bude manje nego prethodnih godina”, smatra Staničić, dodajući i da je tu posjetu teško formalno kvantificirati jer se uglavnom radi o jednodnevnim putovanjima ili od svega par sati, a kako nema noćenja i nisu evidentirani u sustav eVisitor.

Kako se taj blagdan ove godine ‘poklapa’ i s trećim vikendom u kolovozu, nakon kojeg je i u najboljim godinama za turizam obično dolazilo do blagog smanjivanja dolazaka i noćenja turista, to se, kako kaže Staničić, može očekivati i ove godine.

Za dosadašnje rezultate kolovoza naglašava da su nadmašili sve prognoze te vjeruje da će se i do kraja tog mjeseca, pod uvjetom da sadašnje tržišne okolnosti ostanu nepromijenjene, zadržati postignuti indeksi ukupnih dolazaka i noćenja od oko 70 posto lanjskog rezultata.

“Očigledno je da je pandemija koronavirusa još uvijek jako prisutna i to je kriza s neizvjesnim ishodom te je gotovo nemoguće bilo što prognozirati. Dosadašnje brojke pokazale su već i kako ovogodišnji turistički rezultati variraju ovisno o destinaciji ili pojedinim vrstama objekata, pa su u tom smislu i informacije s terena različite. Međutim, važno je ne zaboraviti da je ovo za sve, pa i turizam, vrlo izazovna godina u kojoj je glavni cilj postići što bolje rezultate kako bi stvorili zdravu bazu za pripremu i provedbu iduće turističke godine, koja će također biti vrlo izazovna”, poručuje Staničić.

S te strane teško je predviđati i što nosi rujan i cijela posezona, ali smatra da su u takvim okolnostima važne komunikacijske aktivnosti prema tržištima kao jedan od iznimno značajnih elemenata utjecaja na donošenje odluke o putovanju.

“Stalno komuniciramo s direktorima naših predstavništava, a oni sa svojim tržištima partnerima, medijima i drugima situaciju koja je trenutno u Hrvatskoj. Pritom se ‘borimo’ s određenim ‘udarcima’, ali i brzo reagiramo, demantiramo pogrešne informacije, održavamo sastanke s partnerima, surađujemo s drugim institucijama, prvenstveno sa diplomacijom i nacionalnim stožerom”, otkriva Staničić.

Ocjenjuje i da su dobre dosadašnje turističke brojke s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske također rezultat provođenja intenzivnih marketinških i informativnih kampanja HTZ-a, uz napomenu da rezultati i dalje najviše ovise o epidemiološkoj situaciji, zbog čega je nužno i strogo pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka nacionalnog stožera od strane svih pružatelja usluga u turizmu.

Komentirajući pak jučerašnju uredbu talijanske vlade prema kojoj je obvezno testiranje za sve koji u Italiju dolaze iz Hrvatske, Malte, Grčke i Španjolske, Staničić kaže da za to dijelom vidi razlog u sigurnost vlastitih državljana, no i u činjenici da je razdoblje Ferragosta, kada Talijani najviše putuju.

“Zemlje koje su uvrštene na ovu listu direktni su i najveći konkurenti samoj Italiji. Trenutno je u Hrvatskoj oko 45 tisuća talijanskih turista, ali je sigurno da će ova talijanska odluka utjecati na promet s tog tržišta u nastavku kolovoza. Unatoč takvoj situaciji, predstavništvo HTZ-a u Italiji i dalje zaprima iznimno velik broj upita o dolasku Talijana na godišnji odmor u Hrvatsku i oni žele doći”, iznosi direktor HTZ-a.

U slučaju Slovenije kaže da još nema službenih odluka te vjeruje da će Hrvatska ostati na dosadašnjoj listi koja slovenskim državljanima omogućava nesmetan povratak u Sloveniju bez predočenja testa ili odlaska u karantenu.

“Slovenija je jedno od naših najvažnijih tržišta, brojni njihovi državljani kod nas posjeduju nekretnine, a trenutno ih je u Hrvatskoj oko 115 tisuća”, kaže Staničić.

Osvrnuo se i na tržište Nizozemske, gdje je HTZ također u stalnom kontaktu s partnerima, agencijama i touroperatorima, ali i mjerodavnim institucijama.


“Ostaje za vidjeti kakva će biti konačna odluka nizozemskih institucija, ali smatramo da se po svim parametrima možemo vratiti na njihovu listu sigurnih destinacija na kojoj se već nalaze i pojedine zemlje koje imaju lošiju epidemiološku situaciju u odnosu na Hrvatsku”, smatra Staničić, zaključivši da je u svemu važna i dobra suradnja s hrvatskom diplomacijom, koja i kroz svoje aktivnosti doprinosi zadržavanju trenutne pozicije Hrvatske kao jedne od rijetkih turističkih zemalja u kojoj se odvija značajniji turistički promet.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE