GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj trenutno 310 tisuća turista, kolovoz s vrlo dobrim rezultatima

U Hrvatskoj trenutno 310 tisuća turista, kolovoz s vrlo dobrim rezultatima
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 15:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutno oko 310 tisuća turista od kojih 240 tisuća stranih, a tijekom posljednjeg kolovoškog vikenda došlo ih je 106 tisuća, doznaje se u ponedjeljak iz HTZ-a čiji direktor Kristjan Staničić rezultate u kolovozu ocjenjuje iznimno dobrima s obzirom na okolnosti.

"Iza nas je kolovoz, u kojemu smo s obzirom na okolnosti ostvarili iznimno dobre rezultate. Naše daljnje strateške i marketinške aktivnosti ponajprije će ovisiti o epidemiološkoj slici Hrvatske i zemalja u okruženju, a neizvjesnost po tom pitanju zahtijeva fleksibilnost i spremnost na brze i stalne prilagodbe. Svjedočimo da su se pojedine zemlje u okruženju počele zatvarati, što također uzimamo u obzir pri definiranju aktivnosti u posezoni", rekao je Staničić za Hinu u povodu kraja kolovoza, odnosno ljetnog dijela sezone.

Iznosi pritom podatke eVistora po kojima je tijekom vikenda od 28. do 30. kolovoza ostvareno nešto više od milijun noćenja, od čega su 319 tisuća ostvarili njemački turisti, te potom Poljaci 109 tisuća, a Slovenci 83 tisuće.

Na Viru je za vikend među svim destinacijama ponovo bilo najviše noćenja, 52 tisuće, a slijede Rovinj i Crikvenica, pri čemu su Vir i Rovinj, po podacima iz eVisitora, i prve dvije destinacije po ukupnom broju noćenja za cijeli kolovoz - Vir sa 756 tisuća, a Rovinj sa 651 tisućom.

Među prvih pet destinacija po noćenjima u kolovozu su i Medulin, Poreč i Crikvenica.

Ukupno je u kolovozu, točnije do 30. kolovoza, u Hrvatsku došlo 2,6 milijuna turista, koji su ostvarili 20,7 milijuna noćenja, što je 64 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Njemačko tržište je zadržalo vodeću poziciju s 5,2 milijuna noćenja, a s gotovo četiri milijuna noćenja slijede domaći turisti. Slovenija je treća s 2,7 milijuna noćenja njihovih turista u Hrvatskoj u kolovozu, dok su četvrti i peti Poljska i Češka s 2,2 odnosno 1,3 milijuna noćenja.

Po županijama, najviše je noćenja u kolovozu ostvareno u Istarskoj županiji - nešto više od pet milijuna, dok je u Primorsko-goranskoj županiji bio 4,1 milijun noćenja, Splitsko-dalmatinskoj 3,9 milijuna, Zadarskoj 3,7 milijuna, a u Šibensko-kninskoj 1,6 milijuna noćenja.

Napominjući kako se kompletna statistika dolazaka i noćenja za kolovoz i za prvih osam mjeseci ove godine može očekivati u prvom dijelu rujna, iz HTZ-a dodaju da su s obzirom na pandemiju pripremili nekoliko različitih komunikacijskih koncepata koje će primijeniti ovisno o tržištu i okolnostima.

"Ako situacija dopusti, za jesen planiramo pokretanje kampanje "Tjedan odmora vrijedan" za domaće turiste i poticanje njihove potrošnje u posezoni korištenjem turističkih usluga u zemlji po nižim cijenama", najavljuje Staničić.

Zaključno naglašava i da "domaći turisti u ukupnom rezultatu dosadašnjeg dijela turističke godine imaju udjel od 20 posto, što je važan udio, te da se njihov doprinos očekuje i u posezoni s kraćim i vikend putovanjima".

Tagovi: hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
OPTIMIZAM
Ljubljanska borza: SBITOP u dva tjedna skočio gotovo osam posto
LJUBLJANA - Prva dva tjedna nove godine obilježio je sinkroni globalni rast cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali na dnevnom i nedeljnom nivou
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama Srbije obezbedilo je da na Beogradskoj berzi danas bude zabeležen visok promet u ukupnom iznosu od gotovo 294,8 miliona dinara (2,5 miliona evra), dok su berzanski indeksi potonuli i na dnevnom i na nedeljnom nivou.
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem
PUTOVANJA
WHO ne savjetuje državama da putovanja uvjetuju cijepljenjem

ŽENEVA - Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o cijepljenju ili imunitetu.

Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
DOBRE VIJESTI
Butković: Gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta prema planu i bez kašnjenja
KOMARNA - Ministar prometa Oleg Butković sa suradnicima obišao je gradilište Pelješkog mosta, ocijeniviši da gradnja teče prema planu i bez kašnjenja i da bi sve trebalo biti gotovo do sredine 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE