GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku

U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku
STOČARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Dramatičan rast cijena žitarica i stočne hrane na svjetskom tržištu, ali i u Hrvatskoj, ugrožava stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda, a istodobno je nastavljen pritisak uvoznog mesa, mlijeka i mesnih prerađevina po izuzetno niskim dampinškim cijenama, upozorili su jučer iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Prema podacima tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), zbog klimatskih promjena, poglavito suše, sve većih oscilacija prinosa u Brazilu i Argentini, smanjenja globalnih zaliha te enormne potražnje Kine koja mijenja prehrambene navike, cijena pšenice na razini EU u svibnju prošle godine iznosila je 187,64 eura za tonu, a ove godine u istom mjesecu 222,06 eura. U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena skočila sa 163,99 na 199,29 eura. Cijena kukuruza u EU narasla je sa 165,64 na 241,55 eura, a u RH sa 143,06 na 196,54 eura za tonu.

– Istodobno, veleprodajne cijene svinjskih polovica pale su u godinu dana za 19,17% (s 19,77 na 15,98 kn/kg), a telećih polovica za gotovo 6% (sa 42,70 na 40,18 kn/kg) – upozoravaju iz HPK te pozivaju Vladu i Ministarstvo poljoprivrede na hitnu intervenciju – odabir znanstvene institucije koja će na temelju relevantnih podataka izračunati trenutačnu štetu po pojedinim sektorima, koju će im nadoknaditi resorno ministarstvo – te rješenje na koji će se način sačuvati domaći stočni fond.

– U Hrvatskoj neće biti dovoljno hrane za stoku, s obzirom na to da sve žitarice odlaze u izvoz. Treba ih zadržati – zaključak je s jučerašnjeg sastanka predstavnika sektorskih odbora HPK koji trenutačno trpe velike gubitke.

– S obzirom na sušu i cijenu žitarica koja je u godinu dana porasla za vrtoglavih 70%, troškovi proizvodnje tovne junadi čak 30% su veći od cijene po kojoj ih domaći tovljači trenutačno prodaju – kazao je stočar Zvonimir Širjan za Večernji list.

Da je takva situacija neodrživa, potvrđuju i mljekar Igor Rešetar i svinjogojac Stjepan Kušec.

– Alarmantno je da Hrvatska svakodnevno izvozi svoju sirovinu u Italiju, Španjolsku i druge zemlje i iz njih onda uvozi butove za dalmatinski pršut. A domaće svinje nitko neće, iako s vlastitom proizvodnjom nismo dostatni ni 50%. Prerađivačima, klaoničarima i trgovcima više paše kad se negdje u EU, u hamburškoj luci ili drugdje, nađe jeftino meso koje bi gotovo trebalo neškodljivo ukloniti pa mu kemijom poboljšavaju okus i stavljaju ga na naše police – upozorava Kušec.

Stoga HPK među jučer izglasanim dugoročnim mjerama predlaže osiguranje profitabilnosti poljoprivrednika, usmjeravanje mjera ruralnog razvoja prema preradi primarnih proizvođača, veću fleksibilnost vezanu za klanje i prodaju na gospodarstvima, postavljanje solara na farmama, jasno i vidljivo označavanje i dostupnost domaćeg proizvoda u trgovinama te osiguranje robotizacije i informatizacije farmi novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

– Nigdje u NPOO-u nema govora o poljoprivredi ili je zastupljena vrlo malo, a robotizacija i informatizacija farmi, koje su ključne za opstojnost sektora, uopće se ne spominju – kazao je čelnik HPK Mladen Jakopović, upozorivši kako će, u slučaju da se ne osiguraju navedene mjere, domaća proizvodnja biti neozbiljna – a kao rezultat toga i država.

Tagovi: stočna hrana, stočarstvo, meso, Mladen Jakopović, Stjepan Kušec, Zvonimir Širjan, Hrvatska poljoprivredna komora
PROČITAJ I OVO
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
TURIZAM
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
NEW YORK - Hrvatska turistička zajednica i njezino Predstavništvo u SAD-u predstavljaju hrvatsku turističku ponudu na sajmu New York Travel Adventure Show, koji se 28. i 29. siječnja održava u New Yorku.
Što tržište očekuje od Feda?
OČEKIVANJA
Što tržište očekuje od Feda?
NEW YORK - Federalne rezerve i dalje su u fokusu investitora širom svijeta, a posebno u SAD-u.
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJSE
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan skliznuo za trećinu postotka, nakon što su dionice Petrola pale za 2,65 posto.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
LONDON - Svjetska su tržišta prošloga tjedna znatno porasla, a recesijski strahovi kao da su splasnuli.
Od danas nove cijene cigareta
CIGARETE
Od danas nove cijene cigareta
ZAGREB - Carinska uprava objavila je na svojim stranicama kako su pojedine tvrtke prijavile, sukladno članku 89. Zakona o trošarinama, promjene maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 29. siječnja 2023. godine, piše 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE