GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj mirovine primalo 70 umrlih osoba

U Hrvatskoj mirovine primalo 70 umrlih osoba
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2014 / 09:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je početom rujna Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donio odredbu da će se obustaviti isplata mirovina svima koji HZMO-u ne dostave OIB, otkrivene su brojne zlouporabe mirovinskog sustava pa se tako saznalo da su se godinama mirovine isplaćivale za čak 70 umrlih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je riječ o značajnom broju osoba čije je mirovine očito podizao netko drugi, a nakon raščišćavanja sustava i otkrića 70 lažnih mirovina u proračunu je ostalo šest milijuna kuna više.

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim tijelima, policiji i Državnom odvjetništvu, kako bi se proveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sustav.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović pozdravlja sve aktivnosti koje mirovinski sustav dovode u red, ali se protivi stigmatizaciji, pa i kriminalizaciji određenih socijalnih skupina.

Kontrole isplaćivanja mirovina trebale bi biti redovan posao nadležnih, a primjeri "mrtvih umirovljenika" pokazuju da se posao nije obavljao kako valja, kaže Petrović.

Od studenoga prošle godine do danas broj umirovljenika kojima je obustavljena isplata mirovina zbog nedostave OIB-a uvelike se smanjio.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, isplata mirovina je obustavljena za 354 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj, te 6.615 umirovljenika kojima se mirovine isplaćuju u druge države, većinom u Njemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U studenome, kada je započela kontrola OIB-a, isplata mirovina bila je obustavljena za oko 2.800 umirovljenika u Hrvatskoj, te za oko 47.000 njih u inozemstvu.

Nakon što HZMO-u predoče svoj OIB, umirovljenici se ponovno uključuju u isplatu mirovina, a isplaćuju im se i sve zaostale mirovine.

Tagovi: mirovine, umirovljenici, Mirando Mrsić, HZMO
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE