GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U hrvatskim morskim lukama više brodova i putnika, ali manje tereta

U hrvatskim morskim lukama više brodova i putnika, ali manje tereta
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama prošle je godine bilo više brodova i putnika, ali i manje robe nego 2018., dok je u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine, porastao promet putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morske je luke tijekom prošle godine uplovilo 359.223 brodova što je 1,6 posto više nego godinu ranije. Istovremeno je kroz njih prošlo 35,5 milijuna putnika, rast od 4,7 posto, dok je promet robe pao za 4,6 posto i pao je na 20,5 milijuna tona.

U morske je luke ukupno u četvrtom tromjesečju prošle godine prispjelo 61.622 brodova ili 2 posto manje nego godinu prije, dok je s ukupnih 4,44 milijuna putnika ostvaren rast od 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. To je ujedno najveći broj putnika u tom razdoblju u posljednjih pet godina.

Najviše putnika, njih 733.749, prošlo je kroz luku Split, čime je ta luka ostvarila porast od 4,5 posto, a slijedi luka Zadar, koja je s 409.802 putnika na brodovima u plusu od 1,9 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. Treća je luka Dubrovnik sa 406.623 putnika, rast od 16,7 posto.

Tereta je u morskim lukama u četvrtom tromjesečju 2019. bilo ukupno 5,31 milijun tona ili 7,6 posto manje nego u istim mjesecima 2018. Najviše ga je bilo u luci Omišalj, 1,8 milijuna tona, što je međutim 7,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2018.

U luci Rijeka zabilježeno je 885 tisuća tona tereta, rast od 21,2 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2018, dok je velik podbačaj, od 21,6 posto imala luka Ploče, sa ukupno 878 tisuća tona tereta.

Podbačaj od 18,9 posto imala je i bakarska Luka, sa 775 tisuća tona tereta.

Tagovi: hrvatske morske luke, morske luke, Luka Split, Gaženica, Luka Dubrovnik, Luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Poljski regulator pokrenuo istragu o označavanju podrijetla hrane
ISTRAGA
Poljski regulator pokrenuo istragu o označavanju podrijetla hrane
VARŠAVA - Poljska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je istragu u poljskom ogranku stranog lanca maloprodaje nakon prigovora kupaca da na uvezeno povrće stavlja oznaku domaćeg podrijetla.
Dolar ojačao u uvjetima američko-kineskih napetosti
FOREX
Dolar ojačao u uvjetima američko-kineskih napetosti
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je porasla potražnja za sigurnim utočištima za kapital uslijed jačanja napetosti između SAD-a i Kine.
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
POGODILI
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
BUJE - Kakva će biti sezona i što će u ovoj situaciji gosti tražiti? To je ono što muči mnoge turističke djelatnike, a nekako se logično nameće činjenica da će najbolje proći kuće za odmor na selu, luksuzne izolirane vile, privatan smještaj s posebnim ulazom, manji hoteli, kampovi…
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra kako je nedopustivo da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, kako je jučer najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
KAMPANJA
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
ZAGREB - Proteklog je vikenda krenulo jače aktiviranje turističkih kapaciteta s otvorena 133 hotela i 65 kampova, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska udruga turizma (HUT), koja smatra da je sada nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE