GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 16:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.

Tome su, kako navode, doprinijeli programi Ministarstva poljoprivrede, u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., tzv. vinska omotnica.

U ARKOD-u, evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, upisano je 18.126 hektara pod vinovom lozom, a riječ je o površinama koje su u obuhvatu potpore i profesionalne proizvodnje vina.

Razlika u navedenim podacima odnosi se na ostale površine vinograda koje postoje, površine hobista i drugih, ali koje značajno doprinose proizvodnji vina u RH, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju i kako je između ostalih mjera u okviru vinske omotnice, kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda odobreno je gotovo 90 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 56 milijuna kuna te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda.

Istovremeno, kroz mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina odobreno je više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Kada je riječ o poteškoćama u sektoru vina uzrokovanim koronakrizom, osim povećanja intenziteta potpora u vinskoj omotnici, uvedene su i dvije krizne covid mjere u 2020. i 2021., koje je tijekom hrvatskog predsjedanja odobrila Europska komisija i koju su koristili brojni hrvatski vinari, kaže se u priopćenju.

Provedba kriznih mjera destilacije i skladištenja vina pomogla je stabilizaciji tržišta u uvjetima drastičnog pada prodaje vina zbog zatvaranja uslijed covid krize te je u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo samo u 2020. uloženo oko 76 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako su se u dvije godine putem mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima oslobodili kapaciteti za novu berbu grožđa te je destilirano 8,3 milijuna litara vina, za što je isplaćeno 59 milijuna kuna.

Potpora za krizno skladištenje vina omogućila je skladištenje gotovo pet milijuna litara vina, čime se uravnotežila ponuda i potražnja tijekom trajanja krize, te je isplaćeno 14,4 milijuna kuna.

Dodatno, u svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.

Također, kako bi se iskoristio potencijal za šire predstavljanje hrvatskih vina uspostavljene su i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

Tagovi: vnova loza, hrvatski vinari
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
ŽITARICE
Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u lipnju
KIJEV - Ukrajina je u prva 22 dana lipnja izvezla 1,11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva poljoprivrede.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su porasli, a promet dionicama je pao.
Butković: Koridor 5C bit će završen tijekom 2024. godine
NAJAVE
Butković: Koridor 5C bit će završen tijekom 2024. godine
OSIJEK - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da će dionica međunarodnog prometnog 5c koridora do Belog Manastira biti otvorena krajem listopada ove godine, a da će hrvatski dio toga koridora u cijelosti biti završen tijekom 2024.
Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla
EURO
Marić: Nakon odluke o uvođenju eura, slijedi još puno operativno-tehničkog posla
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a da nakon formalne odluke o uvođenju eura, koja se očekuje za dva tjedna, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla.
Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije
ZLATO
Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

WASHINGTON/SCHLOSS ELMAU - Cijene zlata porasle su u ponedjeljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD i druga vodeća gospodarstva iz skupine G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE