GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U crnogorskim lukama 12 % više putnika u odnosu na prošlu godinu

U crnogorskim lukama 12 % više putnika u odnosu na prošlu godinu
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2011 / 12:18
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, u crnogorske luke ušlo je 12 odsto više nautičkih putnika u uporednom periodu ove godine.
Za prvih sedam mjeseci u četiri crnogorske luke uplovilo je ukupno 4.391 plovila sa 296.796 nautičkih putnika. U odnosu na isti pošlogodišnji period, to predstavlja povećanje za 35. 213 putnika i 301 plovilo, saopšteno je iz crnogorske Granične policije. Kako su objasnili crnogorski graničnici, povećan broj putnika i brodova rezultat je uplovljavanja velikog broja jahti i brodova koji su na kružnim putovanjima.

- Najveći promet putnika zabilježen je na graničnom prelazu ''Luka Kotor'' i to 248.816 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Bar'' 27.620 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Zelenika'' – 13.349 putnika i na graničnom prelazu ''Luka Tivat Porto Montenegro'' evidentiran je prelazak 7.011 putnika, naveo je u saopštenju rukovodilac odsjeka za kontrolu preležnja državne granice Slavko Vojinović.

Od vrste plovila koja su uplovljavala u naše vode uglavnom su zavisile i luke koje su bile njihovo odredište. Najveći broj trgovačkih brodova, sa različitim vrstama tereta, uplovio je u luku Bar. U luku Kotor su uglavnom uplovljavali putnički brodovi na kružnim putovanjima sa većim brojem putnika tzv. kruzeri, koji su se zadržavali samo jedan radi razgledanja grada Kotora.

U lukama Zelenika i Tivat Porto Montenegro uglavnom su uplovljavala plovila za sport i razonodu, jahte, gliseri i jedrilice, dužine od 12 do 90 metara čiji se broj putnika kretao od 2 člana posade do 40 putnika, dodaje se u saopštenju.

U nadležnosti granične policije Uprave policije je vršenje graničnih provjera kojom se utvrđuje da li članovi posade i putnici u međunarodnom saobraćaju ispunjavaju uslove za ulazak i izlazak iz Crne Gore sa skladu sa zakonskim propisima.

Dužnost zapovjednika plovnog objekta odnosno ovlašćenog lica je da popis članova posade i svih putnika preda graničnoj policiji nakon pristajanja u luku. Prilikom vršenja graničnih provjera policijski službenik vrši uvid u putne isprave, utvrđuje identitet lica, ovjerava prelazak državne granice i vrši i druge poslove u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Službenici Uprave Carina i Lučke kapetanije.

Takođe se vrše provjere u okviru zakonskih nadležnosti i nakon pregleda dokumenata i ispunjavanja svih potrebnih propisa, plovni objekat dobija saglasnost za slobodan saobraćaj sa obalom i plovidbu u unutrašnjim vodama, objasnili su iz crnogorske granične policije.

Tokom prošle godine u crnogorske luke uplovilo je ukupno 7.663 plovila sa 525.740 nautičkih putnika.
Tagovi: Luka Bar, Luka Kotor, Porto Montenegro, Luka Zelenika
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE