GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile

Tuzla prvi grad u BiH koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile
NOVI PUT SVILE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
TUZLA - Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu željezničku konekciju na Novom putu svile ka Kini.

Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land See Sxpress Tuzla, koji obuhvata redovan pomorski transport robe do ulazne luke Rijeka te intermodalnu konekciju putem željezničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.

Nakon Budimpešte, Beograda i Skoplja Cosco Shipping namjerava uspostaviti intermodalni servis na lokaciji poslovne zone Bosanska poljana u Tuzli. Riječ je o kargu centru koji već djeluje u vlasništvu tuzlanske kompanije Riva, a kontejneri sa robom iz Kine biće željezničkim transportom dopremani iz luka na Jadranskom moru i dalje distribuirani putničkim ili željezničkim transportom kupcima u BiH i regiji, izvještava BHRT.

Privreda sjeveroistočne Bosne imaće velike benefite od ovog kargo centra, jer će se robe znatno brže dopremati i otpremati.

- Dovoljnio je reći da u ovoj regiji godišnje dolazi na hiljade kontejnera koji se prevoze kamionima a iz ove ove regije isto tako odlazo na hiljade kontejnera od samo par kuća koje su ogromne u tom segmentu. To je prije svih Sisecam soda iz Lukavca, koju znamo kao Sodu Lukavac, a potencijalni kandidati za takav prevoz su Cementara, Koksara i dalje u neposrednoj blizini Natron Maglaj, kaže Abdulah Avdagić, direktor Kargo centra.

Robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Kinom je dostigla 275 miliona dolara na godišnjem nivou, što je skoro duplo više nego 2019. godine. Kineski ambasador u našoj zemlji je nedavno u razgovoru sa federalnim premijerom iskazao interes za uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda, voća, vina i drugih poljoprivrednih prozvoda iz naše zemlje. Međutim, domaći poljoprivredni stručnjaci smatraju da mi Kini nemamo mnogo toga ponuditi, s obzirom na to da naša zemlja uvozi više od 90 posto potrebne hrane.

- Na primjer, proizvodnja mlijeka u Tuzlanskom kantonu zadovoljava tek jednu trećinu potreba kantona za svježim sirovim mlijekom. S obzirom da nam nedostaju dvije trećine, kojii mi to dobijamo iz Evropske unije, onda ne znam šta bi smo mi to mogli izvoziti u Kinu, kaže Suad Selimović iz Privredne komore Tuzla.

Kargo centar u Bosankoj poljani će, tvrdi njegov vlasnik, stvoriti mogućnosti za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. Uz dobru organizaciju, privredi regije se mogu otvoriti šanse za intenzivan razvoj.

- Ako smo s kamionima izvozili sve što smo izvozili, ne vidim nijednog razloga da se to ne radi i vagonom koji sigurno ima manje barijera, koji brži protok ima u kretanju. Na granicama su mala zadržavanja, dobili bi na brzini, a znamo da je vrijeme novac, pojašnajva Abdulah Avdagić.

Entitetske željeznice su dale punu podršku projektu projektu Land See Express Tuzla Tuzla jer očekuju značajne finansijske efekte kada u punom obimu zaživi ovaj projekat, koji službeno starta krajem mjeseca.

Tagovi: Novi put svile, Tuzla, Cosco Shipping, Abdulah Avdagić, Luka Rijeka, poslovna zona Bosanska poljana
PROČITAJ I OVO
FAO: Cijene hrane stagnirale u studenome
STAGNACIJA
FAO: Cijene hrane stagnirale u studenome

RIM - Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene u studenome budući da je pad cijena žitarica, milijeka i mliječnih proizvoda neutralizirao poskupljenje uljarica i šećera, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

Američko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi
REKORDI
Američko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi
WASHINGTON - Skok cijena žitarica i stoke u ovoj godini podići će prihod u američkoj poljoprivredi na povijesno visoku razinu, procijenilo je ministarstvo poljoprivrede.
Otvorena dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira
AUTOCESTE
Otvorena dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira
BELI MANASTIR - Dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira otvorena je u petak, a na otvaranju je predsjednik vlade Andrej Plenković istaknuo kako su ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, prometna povezanost te gradnja infrastrukture, vladini strateški prioriteti.
Azijska tržišta: Indeksi pali, nema apetita za rizikom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, nema apetita za rizikom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno usmjeriti tržišta.
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
UPOZORENJE
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast

ZAGREB - Skupina stručnjaka upozorava da privatizirani mirovinski sustav srlja u propast i poziva Vladu da se u uvjetima globalne krize hitno počne baviti tim problemom, kako bi spriječila štetu koja se zbog interesa obveznih mirovinskih fondova (OMF) nanosi budućim umirovljenicima.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE