GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska želi aktivno učešće u gradnji koridora 5c

Turska želi aktivno učešće u gradnji koridora 5c
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2012 / 12:54
Autor: SEEbiz / Fena
ANKARA - Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić sastao se danas u Ankari s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Binalijem Yildirimom s kojim je razgovarao o intenziviranju saradnje na izgradnji autoceste na koridoru 5c, otvaranju avio linije Sarajevo – Ankara, potpisivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Republike Turske i drugim pitanjima od uzajamnog značaja.
Govoreći o autocesti na koridoru 5c, ministar Hadžić osvrnuo se na angažman turske kompanije Cengiz koja u saradnji s domaćom kompanijom Euroasfalt d.o.o. Sarajevo izvodi radove na dionici Sohodol – Tarčin (5 km) i dionici Lepenica – Suhodol (5,5 km). Ministar Hadžić je istakao kako će se u 2013. godini još više intenzivirati gradnja autoceste, otvoriti sedam novih gradilišta i zaposliti više od 5000 ljudi.

Ministar Hadžić je otvorio mogućnost novih ulaganja Republike Turske u infrastrukturne projekte u BiH, napominjući da je BiH zainteresovana za sve modele finansijskih ulaganja: javno-privatno partnerstvo, koncesıja, saradnja sa Exım bankom ız Turske. Ministar prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Binali Yildirim, potvrdio je zainteresovanost Turske za aktivno učešće u izgradnji koridora 5c.

Ministar Yildirim je istakao važnost povećanja broja letova na realiciji Sarajevo-Istanbul i otvaranja nove avio linije Sarajevo-Ankara. Obostrano je zaključeno da ne postoje prepreke u povećanju broja postojećih i pokretanju novih avio linija između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Govoreći o Sporazumu o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Republike Turske, ministar Yildirim je informisao ministra Hadžića da će turska strana u što kraćem roku dostaviti mišljenje na tekst Sporazuma kako bi se mogao ratificirati. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je još u maju ove godine dostavilo Prijedlog sporazuma, prilagođen bh. zakonskim propisima, turskoj strani na mišljenje.

Tokom sastanka, dva ministra razgovarala su i o Lucı Ploče te o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu. Na sastanku je ministar Yildirim izrazio zadovoljstvo zbog dolaska ministra komunikacija i prometa BiH, Damira Hadžića na 4. Kongres AK Parti tokom kojeg će se prisutnima obratiti turski premijer i predsjednik AK Parti, Recep Tayyip Erdogan.

Tagovi: Turska, Koridor Vc, Damir Hadžić, Binali Yildrim
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik dobitnik dana, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik dobitnik dana, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa, ali i nastavak slabašnog prometa.
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
PORAZNO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
ZAGREB - Hrvatska je postala slučaj za promatranje o tome kako međunarodna putovanja mogu biti ubrzivači pandemije COVID-19, piše utjecajni list Wall Street Journal u članku posvećenom otvaranju Hrvatske za strane turiste ovog ljeta, što je dovelo do povećanja broja novooboljelih i u Hrvatskoj i u zemljama u koje su se ti turisti vratili.
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice
VLADA
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice

OSLO - Norveški stabilizacijski fond vrijedan 1.150 milijardi dolara trebao bi više ulagati u imovinu u SAD-u i Kanadi, istovremeno smanjujući svoje udjele u Europi, priopćila je u ponedjeljak norveška manjinska vlada.

Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
FOREX
Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ojačao šesti dan zaredom prema dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine u šest mjeseci, jer su se investitori u uvjetima pada cijena dionica okrenuli kupnjama jena zbog njegova statusa valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima.
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
NAUTIKA
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE