GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska zabranila izvoz limuna

Turska zabranila izvoz limuna
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 22:31
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja sopstvenog tržišta zabranila izvoz limuna do avgusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Srbije i drugih zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine.

On je rekao da zaliha za sada ima dovoljno, ali da bi moglo da se dogodi i nestašica ovog južnog voća.

„Limun jeste skuplji, ali ga za sada ima, rekao je Ljajić za „Politiku” i dodao da su uvoznici najavili da će se preorjentisati na dobavljače iz Argentine odakle bi od aprila do juna mogle da stižu isporuke u Srbiju.

Širom sveta južno voće, posebno pomorandže i limun trenutno su među najtraženijim proizvodima, što je dovelo i do značajnog rasta cena. Na to ukazuje i drastično poskupljenje pojedinih sokova od citrusa. Od izbijanja pandemije, sok od pomorandže na svetskom tržištu dostiže rekornu cenu u poslednjih pet godina, a to bi očigledno moglo da se dogodi i sa limunom. Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (Stips),sa Kvanataške pijace u Beogradu, njegova minimalna zabeležena cena bila je 205 dinara, a maksimalna 230 dinara po kilogramu. Ponuda je ocenjena kao prosečna i zabeležen je rast cena.

Poslednjih godina do skoka cena ovog voća dolazilo je nešto kasnije. Uglavnom, sredinom maja a nekoliko sezona bilo je i problema i sa kvalitetom, jer je na naše tržište, takođe zbog nestašica usled izraženih klimatskih promena, često stizao i limun lošijeg kvaliteta.

U svetu se godišnje proizvede oko 20 miliona tona ovog voća, a najveći proizvođači su Brazil i Kina. Limun se koristi za različite namene i njegova potrošnja je velika. U Srbiju se pretežno uvozi iz Turske, Argentine i Izraela.

Tagovi: izvoz limuna, limun, Rasim Ljajić, Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, voće, Turska
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE