GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti

Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 22:12
Autor: Siniša Malus
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Lira se trenutno mijenja po tečaju od 7,31 u odnosu na dolar, a analitičari Goldman Sachsa kažu da bi tečaj u tromjesečnom razdoblju trebao biti oko 7,75, no dosta će toga ovisiti o turskoj monetarnoj politici.

- Štoviše, s obzirom na to da je turska središnja banka povukla određene poteze kako bi zauzdala likvidnost, nema naznaka promjene politike negativnih kamatnih stopa što povećava rizik da donositelji odluka mogu pričekati dok pritisak na litu bude rastao prije nego što donesu odluku o podizanju kamatnih stopa, napisao je u bilješci Kamakshya Trivedi, Goldmanova direktor odjela za strane valute.

Na pitanje dokle bi sve moglo ići, Trivedi podsjeća na 2018. kad je turska lira u kratkom vremenu potonula 50 posto u odnosu na dolar. Projektirao je da će potez za 2018. vjerojatno biti gornja granica za nekontinuirani uspon 2020. godine.

To je prvo zato što su standardni modeli vrednovanja trenutno ograničene koristi za procjenu lire, napomenuo je Trivedi, budući da put prema naprijed "prvenstveno ovisi o silama koje su "izvan modela": naime, kombinacija politika koja po našem mišljenju pogoršava neravnoteže i narušava kredibilitet u Turskoj.

Drugo, strano je pozicioniranje u turskoj lokalnoj imovini sada znatno manje nego u 2018. godini, istaknuli su analitičari Goldmana.

Treće, iako je stanje na tekućem računu u Turskoj zdravije nego u 2018. godini (iako se to kretalo u neprijateljskom smjeru do sada 2020.), financiranje čak i iz kapitalnih ulaganja pokazuje se težim nego 2018. godine", naglasio je Trivedi.

Rejting agencija S&P procjenjuje da je više od trećine svih kredita u stranim valutama. Mnoge kompanije stoga imaju ogroman problem: one zarađuju u sve slabijim lirama, a moraju otplaćivati zajmove u jačim valutama.

Situaciju otežava pandemija, a važnu turističku industriju opterećuje odsustvo stranih gostiju, koji obično donose puno novca i hitno su potrebne strane valute u zemlji.

U proljeće 2019. prihodi od turizma i dalje su iznosili više od osam milijardi dolara. No u prvoj polovini 2020. godine broj stranih posjetitelja smanjio se za 75 posto.

Tagovi: turska lira, dolar, forex, Turska, kamatne stope, turski turizam, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE