GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska lira potonula rekordno nisko prema dolaru

Turska lira potonula rekordno nisko prema dolaru
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
LONDON - Vrijednost turske lire danas je rekordno nisko pala, a pad se osjetio i na turskoj burzi, nakon što se jutrošnji razorni potres nadovezao na postojeće pritiske u vidu jakog dolara, geopolitičkih rizika i iznenađujuće visokih inflacija.

Prema Reutersu, lira je pala 18,85 posto u odnosu na američki dolar, a glavna referentna vrijednost dionica u zemlji pala je čak 4,6 posto, dok su banke pale više od pet posto, prije nego što su uskladile neke gubitke s padom ključnih indeksa između 3,4-5 posto za 1 p.m.

Prinosi na lokalne 10-godišnje državne obveznice porasli su na čak 10,2 posto, što je najviša razina u gotovo dva mjeseca.

"Tragični događaji koji su uslijedili nakon snažnog potresa koji je pogodio južni dio Turske izvor su dodatne neizvjesnosti uoči ključnih izbora koji će se vjerojatno održati u svibnju", rekao je Piotr Mattis, viši financijski analitičar In Touch Capital Marketsa.

Istanbulska burza Borsa najavila je privremenu obustavu trgovanja dionicama nekoliko kompanija u potresnoj zoni u ranim jutarnjim satima, ali je dodala još imena na popis kako je dan odmicao.

Prema Reutersu, tržišta u razvoju su pod sve većim pritiskom jer valute u razvoju i dionice diljem svijeta osjećaju pritisak nakon što je dolar u petak naglo ojačao.

Mnogi su međunarodni ulagači odustali posljednjih godina zbog stalnih tržišnih previranja i prihvaćanja neortodoksne ekonomske i monetarne politike Ankare, uključujući smanjenje kamatnih stopa suočenih s rastućom inflacijom.

Tagovi: turska lira, dolar, funta, Turska, forex
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE