GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana

Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana
REAKCIJA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 07:26
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turska lira je potonula kada je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima 2023., produživši svoju vladavinu u treće desetljeće na vlasti.

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na dolar u ponedjeljak u 4 ujutro po londonskom vremenu nakon što je ranije pala na 20 za dolar.

lira potonula je u ponedjeljak dok je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao pobjedu na predsjedničkim izborima 2023., produživši svoju vladavinu u treće desetljeće na vlasti.

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na američki dolar u ponedjeljak u 4 ujutro po londonskom vremenu nakon što je ranije tijekom sesije skliznula na 20 za dolar.

"Imamo prilično pesimistične izglede za tursku liru kao rezultat Erdoganova zadržavanja na dužnosti nakon izbora", rekao je ekonomist za tržišta u razvoju Wells Fargoa i FX strateg Brendan McKenna za CNBC-jev "Squawk Box Asia".

McKenna predviđa da će lira dosegnuti novu rekordno nisku razinu od 23 prema dolaru do kraja drugog tromjesečja, a zatim 25 već sljedeće godine. Izgubio je oko 77% svoje vrijednosti u odnosu na dolar tijekom posljednjih pet godina. Očekuje da će turski neortodoksni okviri monetarne i ekonomske politike ostati na snazi i dalje.

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno natjecanje, a ne na kroćenje inflacije, a Erdogan podržava nekonvencionalno stajalište da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju.

"Trenutni ustroj jednostavno nije održiv", rekao je viši strateg EM Sovereign Timothy Ash BlueBay Asset Managementa putem e-pošte.

"S ograničenim deviznim rezervama i izrazito negativnim realnim kamatnim stopama pritisak na liru je velik", nastavio je Ash.

Istanbulska burza trebala bi se otvoriti u 7 ujutro po londnskom vremenu.

"Vrlo su mračni ekonomski i tržišni izgledi za Tursku", dodao je McKenna.

Napomenuo je da bi "jedna srebrna podstava" u cijelom scenariju mogla biti sposobnost turske središnje banke da osigura swap linije deviznih rezervi sa zemljama Bliskog istoka i Kinom.

"Ako mogu nastaviti povlačiti te linije i eventualno proširiti i poboljšati te linije pričuvne valute, možda postoji neka potpora u deviznoj intervenciji središnje banke", dodao je.

Tagovi: TURSKA LIRA, Turska, Recep Tayyip erdogan
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE