GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turizam u rujnu ponegdje bolje nego 2019., za listopad sve više rezervacija

Turizam u rujnu ponegdje bolje nego 2019., za listopad sve više rezervacija
ODLIČNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dosadašnji turistički rezultati u rujnu u mnogim su hrvatskim obalnim destinacijama bolji nego u isto vrijeme 2019., a Hrvatska je i dalje turistički poželjna mediteranska destinacija i sve je više i rezervacija za listopad, ističu uz ostalo iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u ovotjednom biltenu.

Iz HUT-a iznose podatke iz sustava eVisitora, koji pokazuju da je u Hrvatskoj 400 tisuća turista, od kojih 361 tisuća stranih, a naglašavaju i da se značajan turistički promet ogleda i u financijskim rezultatima.

"Prvog tjedna rujna vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane povećana je za 146 posto u odnosu na prošlu godinu, tj. na 1,1 milijardu kuna. Proteklog je pak tjedna potrošnja u toj djelatnosti bila 974,6 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na isti tjedan 2019.", dodaju iz HUT-a u biltenu kojeg izrađuje njezin direktor Veljko Ostojić.

Prenose pritom i da njemački javno zdravstveni institut Robert Koch nijednu hrvatsku županiju ne smatra rizičnom i da ne postoje ograničenja u putnim režimima prema Hrvatskoj kao ni u povratku iz bilo kojeg njezinog dijela u EU zemljama u slučaju da su turisti nositelji EU covid potvrde.

"Kapaciteti u najvećim domaćim hotelskim kompanijama bilježe odličnu popunjenost do kraja rujna, a svakim danom se sve više popunjavaju kapaciteti i za listopad. Prema sadašnjoj situaciji i ako ne bude nekih nepredviđenih događaja, i u listopadu će, zbog tržišnog interesa, biti otvoreno više od 60 posto domaćih hotela", kaže Ostojić.

Dodaje da je unatoč pogoršanju epidemiološke situacije u cijeloj Europi, Hrvatska i dalje na ključnim tržištima percipirana kao sigurna destinacija, što je, kako smatra, rezultat izuzetne odgovornosti svih turističkih djelatnika koji su i drugu godinu zaredom pokazali da mogu organizirati smještaj i odmor turista bez ijednog slučaja izbijanja zaraze u komercijalnim smještajnim objektima.

To je, po ocjeni Ostojića, i "rezultat odlične koordiniranosti cijelog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava".

U biltenu, HUT prenosi i komentar o aktualnoj sezoni direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koji smatra da je gotovo 73 milijuna noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu ove godine potvrda da je turistička sezona u Hrvatskoj vrlo uspješna.

"Apeliram da se i dalje svi pridržavamo propisanih epidemioloških mjera te da se procijepimo u što većem broju kako bi do kraja rujna, pa i u listopadu ostvarili čim bolje turističke rezultate", poručio je Staničić putem biltena HUT-a.

Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, Kristjan Staničić, Veljko Ostojić, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE