GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turističkoj sezoni prijeti debakl

Turističkoj sezoni prijeti debakl
VIZE I KIŠA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2013 / 11:53
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Ekonomska kriza koja ne jenjava, vize za ruske, turske, ukrajinske i sve dalekoistočne goste (Kina, Japan, Koreja) kao i meteorološke okolnosti koje nam ovog proljeća nikako ne idu naruku, uz puno nesnalaženja i "lako ćemo" pristupa državnih tijela, već su odvele predsezonski turistički promet "u crveno", a ozbiljno prijete i ukupnom učinku ove godine.

Posljednji dani svibnja, naime, prolaze u primanju otkaza rezervacija iz Rusija i Ukrajine, Kine i Japana, ali i paničnog spuštanja cijena hotelijera koji sada ne znaju što će s praznim posteljama na početku lipnja. Kako ni jednog trenutka ne treba zaboraviti da se u hrvatskoj deviznoj bilanci svaka peta kuna zaradi od turizma, nekoliko pogrešnih ili evidentno zakasnjelih poteza u turizmu mogu drastično poremetiti likvidnost zemlje već ove jeseni, piše Slobodna Dalmacija. Nakon hladnog i turistički lošeg travnja, sve su se nade polagale u svibanj koji je to trebao nadoknaditi jer su u njemu svi blagdani od Praznika rada, preko Duhova i Tijelova, a on je umjesto toga donio velikom dijelu turističko-ugostiteljske industrije novo razočaranje.

Kiša, niske temperature i konkurencija puno jeftinijih zemalja odvele su dio gostiju na druge obale, a one iz bližeg susjedstva ostavile kod kuće dok se vrijeme ne proljepša. I dok bi se turistički promet iz ta dva proljetna mjeseca zbog njihova skromnog udjela u ukupnom opsegu sezone mogao lako nadoknaditi u "špici", dotle ono što slijedi nikome ne daje previše razloga za optimizam. Početak lipnja, naime, prema najavama organizatora putovanja, ali i samih hotelijera prodaje se loše, rezervacije s ruskog tržišta više se otkazuju nego što stižu nove, domaćih gostiju nema, a stranci čekaju da temperature budu takve da su sigurni kako će se i okupati.

– Ako lipanj ne bude na razini planiranog turističkog prometa, njegovi "minusi" više se neće moći nadoknaditi ni u "špici" i to će značiti neizbježni gubitak. A kako je vrijeme izrazito loše, s vizama za Ruse nismo napravili ništa, svakog dana stižu od hotelijera informacije kako im partneri vraćaju puno kreveta koje su uzeli u zakup za ruske goste, ali ih ne mogu prodati. Po mojem mišljenju, lipanj će presudno odrediti ruski gosti kojima čarteri kreću već ovaj tjedan, ali su poluprazni. Hotelijeri su u panici jer je lipanj počeo, a kreveti su ostali neprodani. Zato svakodnevno dobivamo nove popuste, akcije, posebne ponude, samo kako bi se privukli gosti – kaže Ivan Skenderović koji zastupa "Thomas Cooka" iz Njemačke u kojoj za Hrvatsku nema takvih problema, dapače, splitska regija bilježi lagani porast dolazaka Nijemaca.

No, hoće li oni ili neka druga tržišta moći nadoknaditi ono što sada gubimo na ruskom tržištu, teško je reći osobito kada im se pribroje i Turci, Kinezi i Japanci koji će zbog problema s vizama lako krenuti u drugom smjeru umjesto k nama... Uostalom, kaže, Grčka sada bilježi rast rezervacija iz Rusije za 30 posto!

– Lako bi se moglo dogoditi da Hrvatska u toj utakmici ove sezone bude turistički gubitnik! Grčka je imala nekoliko godina apstinencije od dobrih sezona i ove godine se vraćaju na velika vrata. Oni su odlučili ruskim gostima koji lete izravno na neki grčki otok ukinuti vize! A oni su isto dio EU-a koje ćemo i mi biti od srpnja, ali krenuli su aktivno u tu priču, cjenovno se prilagodili i sada doživljavaju renesansu sa svih tržišta. Potpuno je izvjesno da će nam uzeti dio prometa ove godine, pa ukupan trend za nas više nije onako pozitivan kakav je bio. Ne znam što će pokazati državna statistika, ali kod nas je promet predsezone lošiji nego lani, a domaćih gostiju je i 10 posto manje – komentira sadašnje stanje Ivan Pukšar iz "Kompasa". Da ni u drugim mediteranskim zemljama nije puno bolje kaže nam Ranko Vlatković, direktor HTZ-a u Austriji, koji kaže kako se ovih dana tamo vade kaputi i jakne, a dok je tako, nitko ne rezervira odmor.– Nema te cijene ili događanja koje će privući goste na Jadran ako je vrijeme ovakvo kao sada, a to je faktor na koji ne možemo utjecati. I druge zemlje imaju isti problem, svuda je zastoj u bookingu. Hrvatska je za Austrijance i dalje odmah iza Italije kao izbor mjesta inozemnog odmora, a ove godine je izražen trend njihova putovanja prema jugu u sve dalmatinske županije. Uvjeren sam da će se stvari promijeniti čim se popravi vrijeme – mišljenje je Ranka Vlatkovića iz Beča.

Tagovi: turistička sezona, hrvatski turizam, vize, kiša, Ivan Skenderović, ruski turisti, Thomas Cook, Ranko Vlatković
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
ZAGREB - Osmi uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen solidnim prometom.
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije
SJAJNO
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

DUBROVNIK - Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
BRENDIRANJE
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
MOSTAR - Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
GRANICE
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
BEČ - Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
DOBRE VIJESTI
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
BERLIN - Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE