GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistički sektor zadovoljan novim mjerama Vlade

Turistički sektor zadovoljan novim mjerama Vlade
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 08:13
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nove mjere Vlade teške oko 800 milijuna kuna, a koje se velikim dijelom odnose na turistički sektor, ovom će resoru koji čini 20-ak posto hrvatskog BDP-a uvelike pomoći da dočeka turističku 2021., a i neke turističke tvrtke će u posezoni ipak nešto produžiti rad svojih objekata, ukazuju u sektoru.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), krovnog resornog udruženja, jučer je tako komentirao kako su za pripremu iduće turističke godine ključne tri stvari, nastavak mjera potpora očuvanja radnih mjesta od rujna 2020. do početka iduće sezone, odnosno do kraja 2021., potom osiguranje sredstava za likvidnost i pripremu turističke sezone 2021., u dogovoru s HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, kako bi se olakšalo odobrenje takozvanih korona kredita te moratorija i reprograma tamo gdje je to nužno te kao treće učinkovito korištenje sredstava iz fondova EU-a.

– Stoga HUT snažno pozdravlja mjere za oporavak gospodarstva koje je Vlada prekjučer objavila. Smatramo kako je to najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti poduzeća, što se i ove godine pokazalo kao jedan od ključeva sezone. Da su se na proljeće dogodile desetine tisuća otpuštenih radnika na Zavodu za zapošljavanje, ne bismo ih brzo mogli vratiti na posao i uspješno odraditi sezonu, stoga je mjera zadržavanja radnih mjesta bila ključna. Vjerujemo kako je najava produžetka trajanja mjera do kraja godine zapravo samo tehničko pitanje, jer smo u svim najavama čuli da se mjere planiraju produžiti do početka sezone. To je nužno kako bismo sljedeću sezonu dočekali spremni, jer je turizam ne samo značajan dionik u kreiranju BDP-a ove zemlje nego i ključ oporavka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, zaključio je Ostojić, piše Novi list.

Hotelijeri također pozdravljaju mjere, s time da ukazuju na to kako u provedbi treba uzimati u obzir da se ne zakine onoga tko je radio, u odnosu na one koji uopće nisu ni otvarali objekte ili su otvorili tek manji dio pa samim time imaju pad prihoda veći od 60 posto.
Goran Fabris, predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana istaknuo je kako pozdravlja odluku Vlade o nastavku potpora turističkom sektoru.

– Ujedno, za sve hotelijere svakako je bitan period i iza nove godine jer je sljedeća sezona, njena uspješna priprema te realizacija, važna jednako kao i ova godina. Svakako bi bilo poželjno da mjere uzmu u obzir činjenicu da su neke tvrtke kroz investicijski ciklus podigle svoje kapacitete, kvalitativno i kvantitativno, pa zbog organskog rasta obujma posla postoji rizik neostvarivanja uvjeta za te mjere, kazao je čelni čovjek Jadrana.

Opatijski hotelijer Kruno Kapetanović također je pozdravio donošenje Vladinih mjera.

– Mogu ocijeniti da je to nešto što je turizmu potrebno te čestitam Vladi i premijeru Plenkoviću na odlučnosti da sačuva sektor jer nam je pomoć zaista potrebna. Mi moramo očuvati kvalitetu, a očuvati je ne možemo bez radnika. Isto tako je važno da se mjere gledaju na mjesečnoj razini realizacije u odnosu na 2019. kako bi se nagradili oni objekti koji inače rade cijelu godinu i koji su bez ikakvih kalkulacija među prvima otvorili, čim su se u proljeće stekli uvjeti za otvaranje, kazao je Kapetanović dodajući kako je uvjeren da će provedbeni pravilnik ići u tom smjeru te zaključio kako je ove godine turistički sektor u Hrvatskoj dokazao koliko je žilav i koliko ima kvalitetan proizvod te je u datim uvjetima doista odradio maksimum.


Među najteže pogođenima ove koronasezonu su svakako turističke agencije. Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske turističke agencije Katarina line jučer je komentirala kako su najavljene mjere za svaku pohvalu.

– Izvrsna je vijest da ćemo mjere imati do kraja godine jer ipak možemo drugačije planirati. To je odličan potez Vlade, za svaku pohvalu, iako bi bilo bolje da smo znali malo ranije jer su neke kolege već počele s otkazima s obzirom na to da nisu znali što će dalje biti s mjerama. Dakle, za svaku pohvalu, s obzirom na to da je ovo i za državu veliki rizik s obzirom na to da europski novac ustvari još nije stigao. Nama u Katarine lineu je ovo veliko olakšanje. Mi ćemo, konkretno, sada moći zadržati praktički skoro sve djelatnike i vrijeme pred nama, s obzirom na to da je sezona praktički stala, iskoristiti za edukacije, pripreme za iduću godinu, stvaranje još više novih programa, redizajn web stranice… U Katarina lineu smo primjerice prošlog mjeseca imali svega dva posto lanjskog prometa. Za rujan smo očekivali da ćemo jako dobro raditi, međutim, zbog crvenih lista je praktički sve otkazano, kazala je Hauptfeld podsjetivši i kako ove mjere znače i rasterećenje poslodavaca po pitanju davanja na plaću. Isto tako dodala je da bi bilo jako dobro kada bi tvrtke bile oslobođene ili bi im se smanjilo turističku članarinu. Naime, taj namet u ovoj godini kada su na koljenima, plaćaju prema realiziranom prometu u 2019. koja je bila rekordna turistička godina.

Ova je turistička djelatnica ukazala i kako je žalosno da je morala doći koronakriza da bi se svima dokazalo koliko je turizam važan, kao i da je sada vrijeme da se razmisli da se smanji PDV na turističke usluge koje nisu pokrivene sniženom stopom. Naime, i same agencije na razliku u cijeni plaćaju 25 posto, kao i na ostale usluge koje idu u paket aranžmane poput ulaznica u nacionalne parkove i slično.
Naslonjeni na agencije i u pravilu pred i posezonske grupe gostiju, a koje su ove godine izostale, su i turistički vodiči koji su također među najpogođenijima.

Marija Volf Puž, predsjednica Udruge vodiča Kvarnera, kazala je kako su ovom mjerom nažalost obuhvaćeni samo vodiči koji imaju registriranu samostalnu djelatnost, ali kako će mjere sigurno pomoći.

– Pozdravljamo ove najave i nadamo se samo da će se mjere ipak nastaviti do kraja ožujka jer tek tada počinjemo raditi. Još su neki detalji nedorečeni, primjerice hoćemo li biti oslobođeni plaćanja doprinosa, odnosno hoće li se oni otpisati i slično. Isto tako, nekim vodičima je uplaćeno 4.000 kuna već za rujan, drugi kažu da im još nije isplaćeno za svibanj ili lipanj tako da još ima dosta pitanja. U svakom slučaju pozdravljamo nastavak ovih mjera, a bilo bi dobro da se vodiče rastereti i komorskog doprinosa. Nadam se da će i oni to promijeniti, tko je nešto radio neka i plati određeni dio, ali tko stvarno nije radio, doista ga valja rasteretiti, odnosno otpisati ovu obvezu, kazala je Volf Puž dodajući kako se nije realno stalno uspoređivati s drugim zemljama s obzirom na to da vodiči u, primjerice, Italiji za sat vođenja zarade i po 200 do 300 eura, a koliko domaći vodiči mogu samo sanjati.

Tagovi: hrvatski turizam, Veljko Ostojić, Marija Volf Puž, Udruga vodiča Kvarnera, Hrvatska udruga turizma, Kruno Kapetanović, Goran Fabris, Jadran Crikvenica
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE