GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turističke brojke iz 2019. još će neko vrijeme ostati nedostižne

Turističke brojke iz 2019. još će neko vrijeme ostati nedostižne
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 09:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Poboljšanjem epidemiološke situacije u Europi i Hrvatskoj, u svibnju 2021. bilježimo nagli porast dolazaka i noćenja turista u odnosu na svibanj 2020.

Prema izvješću Hrvatske turističke zajednice, u svibnju 2021. broj dolazaka turista dosegla 0,45 milijuna (naspram samo 86 413 u svibnju 2020.). U međuvremenu, turistička noćenja dosegla su 1,88 milijuna, što predstavlja rast od 259% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Primjećujemo da je prosječni boravak u svibnju skraćen na 4,2 noćenja (sa 6 noćenja u svibnju 2020), pišu analitičari Intercapitala.

Brojke su ohrabrujuće s obzirom na to da gotovo 80% ostvarenih noćenja dolaze od stranih turista. Od toga na listi prednjače turisti iz Njemačke s 31,3% ukupno ostvarenih noćenja, a slijede ih turisti iz Slovenije (8,6%).

Promatrajući dolaske ostvarene u svibnju po županijama, Istra predvodi popis s 29,5% ukupnih dolazaka i 33,8% ukupnih noćenja. Promatrajući vrstu smještaja, kampovi čine 26,3% ukupnih noćenja, a slijede privatni smještaj i hoteli s 24,2% i 23,6%. Također zapaženo, noćenja ostvarena u nautičkom smještaju čine 9,7%.

Promatrajući turistički razvoj od početka godine, dolasci turista porasli su za 42% na godišnjoj razini, dok su turistička noćenja zabilježila rast od 38% na godišnjoj razini.

Gdje je Hrvatska na početku ljetne sezone?

Gledajući donju tablicu možemo vidjeti kako turistički segment mora nastupiti u sljedeća četiri mjeseca da bi dosegao brojke predpandemijske 2019. godine. Vidimo da će brojke iz 2019. još neko vrijeme ostati nedostižne.

Potrebni dolasci da bi dosegli razinu od 9 milijuna 2019. (u sljedeća četiri mjeseca)


Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, njemački turisti, slovenski turisti, Istra, Splitsko-dalmatinska županija
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE