GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistička noćenja u prva četiri mjeseca porasla 26%

Turistička noćenja u prva četiri mjeseca porasla 26%
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2017 / 11:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prva četiri mjeseca u Hrvatskoj je ostvareno 1,7 milijuna dolazaka i 4,7 milijuna noćenja. 

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 26 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 1,3 milijuna dolazaka (25 posto) i 3,6 milijuna noćenja (30 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima. 

„Rast turističkog promet prvenstveno u pred i posezoni iznimno je bitan za povećanje konkurentnosti turizma te poticanje na aktivno poslovanje tijekom dužeg perioda u godini što pridonosi razvoju lokalnih sredina, ali i  razvoju cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Ovi rezultati pravi su pokazatelj da Hrvatska postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija, te da svojom ponudom i atraktivnim manifestacijama privlači sve veći broj gostiju van glavnog djela turističke godine. Iznimno sam zadovoljan činjenicom što su brojne aviokompanije ove godine uvele nove aviolinije putem kojih su se hrvatske destinacije bolje povezale sa zemljama diljem svijeta, posebice Velikom Britanijom, Skandinavijom, Francuskom, Španjolskom, ali i Kanadom što doprinosi ovako dobrim ostvarenim rezultatima“ izjavio je ministar turizma Gari Cappelli nadodavši kako vjeruje da će interes za Hrvatskom i dalje rasti te da ćemo na kraju godine bilježiti rast turističkog prometa iznad europskog prosjeka.

Od siječnja do travnja najviše noćenja ostvareno je u Istri (1,2 milijuna noćenja), Kvarneru (750 tisuća noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (600 tisuća noćenja). Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 593 tisuće noćenja, Zagreb s 501 tisućom noćenja, Zadarska s 300 tisuća noćenja, Šibensko-kninska sa 179 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija s 85 tisuća noćenja. Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji s oko 94 tisuće noćenja te u Međimurskoj (49 tisuća noćenja), Osječko-baranjskoj (48 tisuća noćenja), Karlovačkoj (45 tisuća noćenja) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (43 tisuće noćenja). Gledajući po destinacijama, najviše noćenja je ostvareno u Zagrebu (501 tisuća noćenja), Dubrovniku (438 tisuća noćenja), Poreču (233 tisuće noćenja), Opatiji (209 tisuća noćenja) i Rovinju (197 tisuća noćenja). Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (546 tisuća noćenja), Slovenije (489 tisuća noćenja), Austrije (437 tisuća noćenja), Italije (260 tisuća noćenja) i BiH (236 tisuća noćenja), dok su domaći turisti ostvarili 1,09 milijuna noćenja. 

Promatrajući samo mjesec travanj, ostvareno je 935 tisuća dolazaka i 2,8 milijuna noćenja. U usporedbi s travnjem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 38 posto te u noćenjima za 48 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 785 tisuća dolazaka (45 posto) i 2,4 milijuna noćenja (54 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 11 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima. U travnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (847 tisuća noćenja), Kvarneru (441 tisuća noćenja) i Splitsko-dalmatinskoj županija županiji (391 tisuća noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 389 tisuća noćenja, Zadarska s 205 tisuća noćenja, Zagreb sa 173 tisuće noćenja, Šibensko-kninska sa 120 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija s 55 tisuća noćenja. 

Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji s 25 tisuća noćenja te u Karlovačkoj s 23 tisuće noćenja. Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (435 tisuća noćenja), Slovenije (334 tisuća noćenja), Austrije (317 tisuća noćenja), Italije (162 tisuća noćenja) i UK-a (127 tisuća noćenja), dok su domaći turisti u travnju ostvarili 390 tisuća noćenja. 

Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, Gari Cappelli, predsezona
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE