GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistička noćenja u 2020. smanjena 55%

Turistička noćenja u 2020. smanjena 55%
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 10:02
Autor: RBA analize
ANALIZA - Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su očekivano snažan pad turističkih dolazaka i noćenja u prosincu 2020. kao izravnu posljedicu nepovoljne epidemiološke situacije koja je, krajem studenog dovela do novih restrikcija i ograničenja međunarodnih putovanja kako u Hrvatskoj tako i u našim najemitivnijim tržištima.

Tako je u prosincu zabilježeno 62 tis. dolazaka i 184 tis. noćenja turista, što u odnosu na prosinac 2019. predstavlja 83,3% manje dolazaka te 76,3% manje noćenja turista. Podacima za prosinac zaokružena je statistika za posljednje prošlogodišnje tromjesečje u kojem je ostvareno 81,8% manje dolazaka te 77,1% manje noćenja u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine.

Promatrano na razini 2020. godine, turisti su ostvarili 7,0 mil. dolazaka odnosno 40,8 mil. noćenja, što predstavlja 64,2% manje dolazaka i 55,3% manje noćenja turista u odnosu na 2019. godinu. U strukturi ukupno ostvarenih dolazaka turista tijekom 2020. godine 79,2% dolazaka ostvarili su strani turisti. U godini ranije (2019.), u spomenutoj strukturi strani turisti su sudjelovali s 88,7% pri čemu je smanjenje dolazaka i noćenja stranih gostiju izravna posljedica pandemije i popratnih ograničenja kao i strahova i neizvjesnosti koji su doprinijeli suzdržavanju od (inozemnih) putovanja. Uz 68,0% manje dolazaka stranih turista, domaći su turisti zabilježili pad po stopi od 36,5%. S druge strane, u strukturi ukupno ostvarenih noćenja, inozemni gosti tijekom 2020. činili su 86,7% ukupnih noćenja s godišnjim padom od 58,0%, dok su domaći turisti činili 13,3% s padom od 23,7% u odnosu na 2019. godinu.

Tijekom prosinca, najveći broj noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz SAD-a (12 tisuća, s udjelom od 15,0% u ukupnim stranim noćenjima), od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3.877 noćenja) i Gradu Zagrebu (3.459 noćenja), što ukupno čini 59,7%. Slijede Njemačka (12,0%), Italija (9,2%), Bosna i Hercegovina (4,7%), Slovenija (4,1%) te Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo (svaka po 3,9%).

Očekujemo da će dvoznamenkaste stope pada zabilježiti i siječanj budući da je prema preliminarnim podacima HTZ-a ostvareno 58,9% manje dolazaka te 46,8% manje noćenja u odnosu na prošlogodišnji siječanj. Navedena negativna kretanja generirana su nastavkom restriktivnih mjera i zatvaranjem dijela uslužnih djelatnosti (ugostiteljstva), ali i povećanim oprezom uz suzdržavanje od putovanja.

U nastavku godine, uz pretpostavljenu i očekivanu stabilizaciju epidemiološke situacije uz popuštanje mjera i sve veće procjepljivanje, s približavanjem toplijih mjeseci očekujemo i značajan oporavak djelatnosti povezanih s turizmom. Poboljšana kretanja mogla bi se snažno odraziti i na financijski rezultat odnosno turističku potrošnju. Oporavak prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju trebao bi biti glavni činitelj rasta viška na tekućem i kapitalnom računu. Unatoč tome, ukupan bi financijski rezultat u turizmu i dalje mogao biti na znatno nižoj razini u usporedbi s pretkriznom, rekordnom 2019. godinom.

Tagovi: hrvatski turizam, strani turisti, njemački turisti, austrijski turisti, Branimir Tončinić, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE