GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržnice se otvaraju, ali pod ovim uvjetima

Tržnice se otvaraju, ali pod ovim uvjetima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 10:33
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zelene površine tržnica s povrćem i voćem koje su nakon 22. ožujka bile zatvorene, od ovih dana opet bi trebale otvorene.

Tu odluku koju je nedavno najavio ministar Davor Božinović potvrdio nam je jučer i Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb koji je protekla dva tjedna proveo u razgovorima i pregovorima s korisnicima tržnica na koji način bi se trebala organizirati prodaja hrane iz OPG-ova, kako iz ribarnice na Dolcu ili u zatvorenom dijelu gdje su smještene mesnice koje nisu mogle biti otvorene dok statičari nisu procijenili rizike za kupce i prodavače.

- Bilo je to vrijeme puno sastanaka s prodavačima koji su tražili načine da im se omogući rad. U ponedjeljak smo konačno definirali nove uvjete za otvaranje i tih zelenih dijelova tržnica zbog pritiska prodavača koji prodaju sezonsko povrće, poput presadnica kojima je sada sezona i ako se ne dostave korisnicima, one će propasti, a povrćari neće imati što posaditi, a kasnije ni ubrati - rekao je Jutarnjem listu direktor Gačić.

Pojasnio nam je i nove uvjete za prodaju na tržnicama.

- Sve je pripremljeno i mi smo spremni da nakon odluke Stožera otvorimo naše štandove u novim uvjetima, a oni su slični propisanim mjerama za trgovačke centre. Na primjeru Dolca to izgleda ovako: naši će zaposlenici u suradnji s Civilnom zaštitom nadzirati ulaze i izlaze sa svim potrebnim dezinficijensima za potrošače. Nakon što oni uđu na središnji plato, tamo će se susresti s posebno ograđenim klupama koje će biti odvojene oko pet metara, a redovi za kupnju će biti u razmaku od dva metra. Tako ćemo moći osigurati nesmetani i siguran prolaz kupaca, ali i zaštititi prodavače koji će morati imati na sebi zaštitnu opremu. U ribarnicama smo osigurali i dodatnu zaštitu poput pleksiglas pregrada kojih do sada nije bilo. I ispred ribarnice će biti reguliran ulazak i izlazak prilagođen kretanju kupaca - rekao nam je Gačić.

Ono što sada slijedi u cijeloj Hrvatskoj je da se s udrugama gradova i općina i lokalnim stožerima civilne zaštite uspostavi vrlo strog režim kako to ne bi postalo mjesto okupljanja, da se ograniči broj ljudi koji mogu ući, obaviti kupovinu i otići.

Preporuka Stožera gradovima je da aktiviraju raspoložive službe u cilju osiguranja visokih sanitarnih uvjeta, uključujući punktove s dezinfekcijskim sredstvima te redovno dezinficiranje prostora, kontrole ulaza te održavanja razmaka među posjetiteljima tržnica.

Obaveza je odgovornih osoba u objektima koji će raditi da se osigura što veća udaljenost radnika i socijalna distanciranost, redovito provjetravanje prostora, osiguravanje punktova s dezinfekcijskim sredstvima, kontrola ulazaka i razmak kupaca i djelatnika u poslovnom prostoru.

Zanimalo nas je i tko će sve moći prodavati svoje proizvode na tržnicama u ovim novim uvjetima, jer su nakon uvođenja fiskaliziranih računa u vrijeme ministra Slavka Linića mnoge tvrtke fiktivno registrirale svoje OPG-ove samo da bi izbjegle tu obavezu.

- Mislili smo i na to i odlučili da prioritet pri dodjeli mjesta na tržnicama imaju registrirani OPG-ovi i tvrtke koje imaju certifikate Udruge hrvatskih tržnica. Njih je u gradu Zagrebu oko 70 i oni će imati prednost. Valja naglasiti da će se ova odluka odnositi i na otvaranje Zelene tržnice pa će svi koji posluju preko nje imati mogućnost dostave povrća i voća preko njih - rekao nam je Gačić, dodavši kako će biti otvorena i Zelena tržnica na Žitnjaku.

Procjenjuje kako neće biti većih gužvi na gradskim tržnicama pod ovim mjerama, jer mu se i neki mesari na Dolcu žale kao “ne bi ni otvarali štandove da su znali kako će promet biti tako slab”.

Vijest o otvaranju zelenih površina tržnica dočekana je s olakšanjem i u HPK, udruzi koja okuplja proizvođače hrane.

- Ova je odluka došla u zadnju sekundu, iako je neminovno da su neki proizvođači izgubili dio svojih ulaganja u nepovrat zbog nedostatka prodajnog prostora, a poslije i nesnalaženja oko izdavanja dozvola čija su se pravila mijenjala četiri puta zbog manipulacija - kaže Mato Brlošić, potpredsjednik HPK.

- Zanimljiv fenomen dogodio se u ova dva tjedna otkako su zatvorene mesnice na tržnicama. Tek kad smo pomislili da će domaći proizvođači simentalca i baby beefa pronaći svoje mjesto na pultovima, stočari javljaju da je potražnja za teletinom i junetinom u padu. Nastavili smo po starom. Uvozimo strane tržne viškove, a domaći tovljači ne znaju što sa svojim mesom - rekao je Brlošić.

Tagovi: tržnice, otvaranje tržnica, Matija Brlošić, Tržnice Zagreb, Stanko Gačić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE