GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 13:45
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dvodnevna rasprodaja na globalnim tržištima kapitala zbog koronavirusa nije viđena u ovim razmjerima još od 2015. godine.

U utorak, Dow je pao 879 bodova, ili 3,1%, S&P 500 je pao 97 bodova, ili 3%, dok je Nasdaq pao 255 bodova, ili 2,8%. Utorak je obilježio prvi pad od 3% za S&P 500 od kolovoza 2015. godine.

U međuvremenu, 10-godišnjae obveznice dosegnule su rekordni minimum u utorak, što je učvrstilo stajalište mnogih na tržištu da obveznice već neko vrijeme signaliziraju probleme. Probleme za koje se čini da su sada stigli.

Centri za kontrolu bolesti u utorak su rekli da je koronavirus "ozbiljna prijetnja javnom zdravlju" u SAD-u. Agencija je dodala u brifingu da će se koronavirus vjerojatno početi širiti u SAD-u, govoreći: "Nije toliko pitanje je li ovo više se događa, ali više je pitanje točno kada će se to dogoditi. "

U bilješci objavljenoj u utorak, Greg Daco iz Oxford Economicsa rekao je da tvrtka sada očekuje da će koronavirus smanjiti 0,25% BDP-a iz 2020. godine, piše Yahoo Finance. Ali to pretpostavlja da neće izbiti globalna pandemija. Pretpostavka je da financijska tržišta sada gledaju skeptičnije.

"Ako izbijanje koronavirusa postane globalna pandemija, posljedice bi bile mnogo teže", piše Daco.

"Uz ljudske troškove koji bi to značili, američko bi gospodarstvo palo u recesiju, a BDP bi opao za 1,7% u odnosu na scenarij bez virusa."

Što se tiče izgleda tržišta, pad od utorka sada postavlja investitore na teritorij kojeg nismo iskusili od 2015. godine.

U ponedjeljak su analitičari Bespoke Investment Grupe primijetili da kada tržište započne tjedan s padom većim od 2%, tržište ima tendenciju da se brzo odbije u plus. No, to se ovoga puta nije dogodilo.

Prema Bespokeu, isključujući ovotjednu akciju, od 2009. je bilo 18 ponedjeljaka tijekom kojih je S&P 500 pao za 2% ili više. Tržište se sljedećeg dana trgovalo višim 15 puta s tim dobicima ovih dana u prosjeku 1%.

Samo tri puta nakon krize, tržište je korigirano i sljedeći dan nakon rasprodaje u ponedjeljak veće od 2%. Ono što investitore brine jesu nezgodna sjećanja - lipanj 2009, listopad 2011. i kolovoz 2015. razdoblja su koja bi najradije zaboravili. A sada je, čini se, sve to opet stiglo pred vrata.

Tagovi: tržište kapitala, koronavirus, dionice, obveznice
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE