GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina

Tržišta imala najgori dvodnevni pad u pet godina
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 13:45
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dvodnevna rasprodaja na globalnim tržištima kapitala zbog koronavirusa nije viđena u ovim razmjerima još od 2015. godine.

U utorak, Dow je pao 879 bodova, ili 3,1%, S&P 500 je pao 97 bodova, ili 3%, dok je Nasdaq pao 255 bodova, ili 2,8%. Utorak je obilježio prvi pad od 3% za S&P 500 od kolovoza 2015. godine.

U međuvremenu, 10-godišnjae obveznice dosegnule su rekordni minimum u utorak, što je učvrstilo stajalište mnogih na tržištu da obveznice već neko vrijeme signaliziraju probleme. Probleme za koje se čini da su sada stigli.

Centri za kontrolu bolesti u utorak su rekli da je koronavirus "ozbiljna prijetnja javnom zdravlju" u SAD-u. Agencija je dodala u brifingu da će se koronavirus vjerojatno početi širiti u SAD-u, govoreći: "Nije toliko pitanje je li ovo više se događa, ali više je pitanje točno kada će se to dogoditi. "

U bilješci objavljenoj u utorak, Greg Daco iz Oxford Economicsa rekao je da tvrtka sada očekuje da će koronavirus smanjiti 0,25% BDP-a iz 2020. godine, piše Yahoo Finance. Ali to pretpostavlja da neće izbiti globalna pandemija. Pretpostavka je da financijska tržišta sada gledaju skeptičnije.

"Ako izbijanje koronavirusa postane globalna pandemija, posljedice bi bile mnogo teže", piše Daco.

"Uz ljudske troškove koji bi to značili, američko bi gospodarstvo palo u recesiju, a BDP bi opao za 1,7% u odnosu na scenarij bez virusa."

Što se tiče izgleda tržišta, pad od utorka sada postavlja investitore na teritorij kojeg nismo iskusili od 2015. godine.

U ponedjeljak su analitičari Bespoke Investment Grupe primijetili da kada tržište započne tjedan s padom većim od 2%, tržište ima tendenciju da se brzo odbije u plus. No, to se ovoga puta nije dogodilo.

Prema Bespokeu, isključujući ovotjednu akciju, od 2009. je bilo 18 ponedjeljaka tijekom kojih je S&P 500 pao za 2% ili više. Tržište se sljedećeg dana trgovalo višim 15 puta s tim dobicima ovih dana u prosjeku 1%.

Samo tri puta nakon krize, tržište je korigirano i sljedeći dan nakon rasprodaje u ponedjeljak veće od 2%. Ono što investitore brine jesu nezgodna sjećanja - lipanj 2009, listopad 2011. i kolovoz 2015. razdoblja su koja bi najradije zaboravili. A sada je, čini se, sve to opet stiglo pred vrata.

Tagovi: tržište kapitala, koronavirus, dionice, obveznice
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Prekid pozitivne serije
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prekid pozitivne serije
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze završili su ovu trgovačku nedelju znatno jači u odnosu na prethodnu sedmicu, s obzirom na to da su ostvarili rast između 3 i 6 procenata.
Alrosa: Katastrofalan pad prodaje dijamanata
DIJAMANTI
Alrosa: Katastrofalan pad prodaje dijamanata
MOSKVA - Ruski proizvođač dijamanata, Alrosa, objavio je danas da je prodaja u ožujku pala 60 posto u odnosu na isti mjesec 2019, usljed pada potražnje zbog širenja zaraze Covid-19.
Hanfa upozorava na platforme - x90.com, zet10.com i imperial-finance.co
UPOZORENJE
Hanfa upozorava na platforme - x90.com, zet10.com i imperial-finance.co

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak ulagatelje na internetske platforme za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) x90.com, zet10.com i imperial-finance.co, jer te platforme i društva koja njima upravljaju nemaju odobrenje za pružanje usluga na području Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede: Otkupljeno i donirano 20 tona mliječnih proizvoda
DONACIJA
Ministarstvo poljoprivrede: Otkupljeno i donirano 20 tona mliječnih proizvoda
ZAGREB - U sklopu mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom koronavirusa do danas je otkupljeno i donirano 20 tona mliječnih proizvoda, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.
Milšped daje pregled stanja na graničnim prelazima širom Evrope
PRELAZI
Milšped daje pregled stanja na graničnim prelazima širom Evrope
BEOGRAD - Kompanija Milšped redovno informiše članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK) o aktuelnom stanju na graničnim prelazima u čitavoj Evropi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE