GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta prvi puta blizu dva bilijuna dolara

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta prvi puta blizu dva bilijuna dolara
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2021 / 21:13
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta danas se prvi puta približila razini od dva bilijuna dolara.

Vrijednost svih 9.115 kriptovaluta koje prati web stranica CoinMarketCap.com, imale su zajedničku tržišnu vrijednost od 1,996 bilijuna dolara, što je rast od oko 2,6% u posljednja 24 sata.

Ukupna vrijednost svih kripto valuta početkom siječnja premašila je bilijun dolara, potpomognuto snažnim bikovskim tržištem u 12-godišnjem bitcoinu (BTC), kao i skupovi u alternativnoj digitalnoj imovini, uključujući ether (ETH), matičnu valutu blockchain mreže Ethereuma .

Dakako, najzaslužniji za ovakav rast je bitcoin. Tržišna kapitaluzacija najpopularnije kriptovalute na početku ove godine iznosila je 680 milijardi dolara da bi ovih dana skočila na razinu od 1,1 bilijun dolara.

Nedavne najave kretanja kriptovaluta od strane etabliranih financijskih igrača poput Vise, PayPala, Goldman Sachsa i Morgan Stanleya ojačale su povjerenje trgovaca da će i kriptovalute postati dio financijskog mainstreama.

Bitcoin je u očima investitora postao digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje tiskanje novca u režiji središnjih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cijene zlata već nekoliko mjeseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitcoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Investicije u ETF-ove prekrivene zlatom opadaju (ili bolje rečeno, to su odljevi), a s druge strane raste interes za sve investicije povezane s kriptovalutama. To dokazuje i nedavna analiza financijskog portala Bloomberg, gdje su napisali da je prošla godina označila prekretnicu u percepciji bitcoina u očima institucionalnih investitora.

Kako svijet postaje sve digitalniji, Bloomberg vjeruje da će uloga bitcoina i dalje rasti, pa je jasno da će ove godine biti njegova šesteroznamenkasta vrijednost biti na dohvat ruke.

Posljednjih mjeseci vrući trend su i nezamjenjivi tokeni (non-fungible token) ili skraćeno NFT i to zbog načina na koji su revolucionirali igrački i, prije svega, kolekcionarski prostor. Zahvaljujući pojavi blockchain tehnologije, igrači i kolekcionari računalnih igara mogu postati stvarni vlasnici i zaraditi novac na objektima virtualnih igara i drugoj jedinstvenoj imovini. I to ne malo novca.

Tagovi: kriptovalute, bitcoin, ethereum, zlato, nezamjenjivi tokeni
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE