GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi peradara preveliki, a cijena pilića zamrznuta

Troškovi peradara preveliki, a cijena pilića zamrznuta
PERADARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 09:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijena hrane za perad poskupjela je čak 40 posto, a računi za grijanje na plin nekim farmerima s 20 i na 200 tisuća kuna, upozoravaju iz peradarskog sektora, koji je proteklih mjeseci najizloženiji poskupljenjima sirovina i energenata.

Zbog nagomilanih problema u proteklom je razdoblju rasla cijena piletine, a i jaja. No je li to dovoljno da peradarska industrija sanira gubitke zbog kojih proizvodnja pilećeg mesa i jaja prvi puta stagnira od ulaska RH u EU?

Vlada je, naime, do travnja zamrznula cijenu cijelih pilića, koji u ukupnoj potrošnji čine više od 50% udjela svježeg mesa piletine na tržištu, a to se pak, među ostalim, odrazilo na visoki rast cijena pojedinih kategorija. Cijena, primjerice, kilograma filea pilećih prsa u veleprodaji u trećem je tjednu ove godine u prosjeku iznosila 2,53 eura, što je u odnosu na tjedan ranije pad za 3,84%. No cijena je na godišnjoj razini viša za čak 27,69%, pa pileći file, ovisno kupuje li se na tržnici ili u trgovačkom lancu, u maloprodaji košta od 9 pa sve do 17 eura. Kilogram pilećeg batka i zabatka u veleprodaji je u prosjeku 2,86 eura, što je 49,74% više nego u trećem tjednu lanjske godine. Batak je skuplji 35, a cijelo pile, iako mu je cijena trenutačno ograničena na najviše 3,32 eura, za 22,22%, podaci su TISUP-a.

Najveći porast cijena među animalnim proizvodima čine, međutim, jaja. I ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi! Veleprodajna cijena kilograma jaja (16 komada u prosjeku) u EU je na godišnjoj razini rasla s 1,30 na 1,90 eura čak 70%, a u Hrvatskoj sa 1,40 na 2,06 eura, doznajemo pak iz Croatiastočara. Sve to “podgrijava” trenutačnu situaciju da se zbog visokih troškova proizvodnje u nas, ali i ostatku Europe smanjuje proizvodnja peradi i jaja, a usto je desetkuje i ptičja gripa, dosad nezabilježenih razmjera, piše Večernji list.

– Peradari nemaju ni zemlje na kojoj mogu proizvoditi vlastitu hranu za perad. To znači da su u potpunosti izloženi vjetrometini tržišta na kojemu moraju kupovati sojinu sačmu, kukuruz..., a veliki su potrošači i energije. U jesen, proljeće, zimu, kod jednodnevne peradi moraju održavati temperaturu od 32 stupnja, bez obzira kakva je temperatura vani, a s druge strane, u ljeto, kad su vrućine, trebaju dobro hladiti peradarnike – kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić, ističući kako peradari tako enormno troše na grijanje peradarnika, na što im odlazi više od 70% troškova za energiju, 20-ak na ventilaciju, a ostatak na rasvjetu, pogone i slično.

Zbog svega toga peradari pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) ovih su dana zatražili i pomoć ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Predsjednik Odbora za peradarstvo HPK i suvlasnik Lunete Dražen Čurila kaže kako je, među ostalim, potrebna jača kontrola i smanjenje izvoza kukuruza u cilju zaštite nacionalnih interesa.

– Kombinacija rasta ograničenja cijena i visokih ulaznih troškova narušava stanje u sektoru, a ogroman je problem i nekontroliran uvoz koji je između ostalog uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom – istaknuo je Čurila. S obzirom na to da u proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz Program ruralnog razvoja (osim za konverziju kaveza u alternativne sustave kod nesilica), peradari od resornog ministarstva traže raspisivanje posebnih sektorskih natječaja za peradarstvo, kako bi povećali konkurentnost.

– Peradarska proizvodnja započinje u valionicama, koje su zapravo reprodukcijski centri – i koje treba osuvremeniti. Vrhunske rezultate u cjelokupnom peradarstvu možemo postići samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u proizvodne objekte – rekao je Čurila.

Zbog visokih troškova proizvodnje u nas, ali i ostatku Europe smanjuje se proizvodnja peradi i jaja, a usto je desetkuje i ptičja gripa

Tagovi: peradarstvo, Croatiastočar, Vindija, piletina, pileći bataci, Branko Bobetić, Dražen Čurila
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE