GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Triglav: Novi nadzornici i rekordna dividenda

Triglav: Novi nadzornici i rekordna dividenda
SKUPŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2013 / 13:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – U Ljubljani je održana 38. redovna skupština dioničara Zavarovalnice Triglav na kojoj je uprava dioničarima predstavila rezultate poslovanja u 2012. godini.
Neto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav porastao je u usporedbi s prethodnom godinom za 15 % te je iznosio 50,4 milijuna eura. I Triglav grupa je unatoč zahtjevnoj situaciji na tržištu poslovala uspješno. Neto poslovni rezultat iznosio je 73,2 milijuna eura odnosno 54 % više nego 2011. godine. Dioničari su za isplatu dividende namijenili 45,5 milijuna eura, što iznosi 2,00 eura bruto po dionici. Skupština dioničara dala je upravi društva i članovima nadzornog odbora razrješnicu za poslovnu 2012. godinu. Dioničari su imenovali nove članove nadzornog odbora društva kao predstavnike dioničara. Za revizora su, za 2013. godinu, imenovali revizorsku kuću Ernst & Young.

Na 38. redovnoj sjednici skupštine dioničara Zavarovalnice Triglav dioničari su upoznati s Godišnjim izvještajem Zavarovalnice Triglav za 2012. godinu i Godišnjim izvještajem Triglav grupe za 2012. godinu, u koje su uključena mišljenja revizorske kuće. Upoznali su se i sa Godišnjim izvještajem o internoj reviziji za 2012. godinu te s Izvještajem Nadzornog odbora društva, koji je provjerio Godišnji izvještaj Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe za 2012. godinu i dao mišljenje o Godišnjem izvještaju Službe za internu reviziju Zavarovalnice Triglav o sprovedenoj internoj reviziji za 2012. godinu.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar dioničarima je predstavio poslovanje matičnog društva i Triglav grupe u 2012. godini.

- Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav su unatoč teškim gospodarskim prilikama poslovnu godinu 2012. završile s većom dobiti nego godinu dana ranije. Neto poslovni rezultat Triglav grupe iznosio je 73,2 milijuna eura, što je za 54 % više nego u 2011. godini, dok se neto poslovni rezultat matičnog društva u usporedbi s prethodnom godinom povećao za 15 % te je iznosio 50,4 milijuna eura.

Prinos kapitala Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav ponovo se poboljšao. Na nivou Grupe iznosio je 13,8 %, što je za 4,2 postotna poena više nego u 2011. godini, pa je tako premašio ciljani očekivani prinos do 2015. godine (12 % prinos kapitala). U matičnom društvu prinos kapitala povećan je za 1,1 postotni poen i dosegao je 10,7 %, time je bliži ciljanom očekivanom prinosu nego što je to bilo godinu prije toga.

Triglav grupa lani je fakturirala 936,3 milijuna eura premija osiguranja i suosiguranja, što je za 5 % manje nego 2011. godine. Od toga je matično društvo fakturiralo 647,6 milijuna eura premije, odnosno 7 % manje nego godinu ranije. Pad fakturianih premija osiguranja odraz je brojnih faktora: manje potražnje za nekim proizvodima osiguranja, novi stečaji poduzeća, smanjena kupovna moć stanovništva, veća nezaposlenost, smanjenje obujma kreditiranja od strane banaka, mjere zadržavanja dobrih i vjernih klijenata pomoću novog bonitetnog programa, prilagođavanja cijena konkurenciji te pomoću mjera za poboljšanje bruto-tehničkih rezultata pojedinih vrsta osiguranja kod osiguranja imovine. Dodatne pritiske na premiju su zabilježili zbog sistematske selekcije portfelja, intenzivnog upravljanja bruto-tehničkim rezultatima osiguranja imovine, što je dovelo do poboljšanja koeficijenta šteta.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav je dioničarima dao neka objašnjenja u vezi s društvima Triglav grupe.

- U Zavarovalnici Triglav, u skladu sa praksom dobrog korporativnog upravljanja, redovno pratimo poslovanje svih društava u Grupi. Ako primijetimo odstupanja od planova ili očekivanih poslovnih standarda, usvajamo sve potrebne mjere za zaštitu interesa društva i njegovih dioničara. Uz to nastavljamo s provođenjem aktivnosti za daljnji razvitak i jačanje grupe osiguranja u regiji.

Dioničari su se upoznali s vrijednošću nekretnina u finansijskim izvještajima društva Gradis IPGI - u izvještajima Triglav grupe te su nekretnine na dan 31.12.2012, uzevši u obzir reputaciju preduzeća, iskazane s vrijednošću od 16,8 mil EUR.

U prvom tromjesečju 2013. Triglav grupa zadržala je nivo finansijske stabilnosti i ostvarila 22,9 milijuna eura dobiti, što predstavlja rast od 29,9 % u odnosu na isti period lani. Neto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav iznosio je 20,0 milijuna eura te bio za 46 % viši nego u istom periodu lani. Do kraja godine Triglav grupa planira 55,2 milijuna eura neto dobiti, a bruto poslovni rezultat planiran je u visini od 68,9 milijuna eura. Planirana je konsolidirana fakturirana bruto premija osiguranja u visini od 941,1 milijuna eura, a kombinirani kvocijent Grupe u visini od 94,7 %. Triglav grupa neprestano mijenja poslovno okruženje, prilagođava ciljeve i usvaja mjere za daljnji razvoj poslovanja.

S obzirom na očekivana kretanja adekvatnosti kapitala na području osiguranja imovine i života, te s obzirom na ocjenu pokrivenosti bruto-tehničkih rezervi odgovarajućim investicijama, uprava i nadzorni odbor su u skladu sa zacrtanom politikom isplate dividende predložili da se za isplatu dividende namijeni 22,7 milijuna eura, što iznosi 1,00 euro bruto po dionici. O preostalom dijelu poslovne dobiti u visini od 74,4 milijuna eura dioničari bi odlučivali sljedećih godina. Skupština je prihvatila suprotan prijedlog Slovenske odškodninske družbe, koji je predan na samoj skupštini, da se poslovna dobit za 2012. godinu upotrijebi na sljedeći način: za isplatu dividende namjenjuje se 45,5, milijuna eura, što iznosi 2,00 eura bruto po dionici, a o upotrebi preostalog dijela poslovne dobiti u visini od 52,7 milijuna eura odlučuje se sljedećih godina.

Skupština dioničara je Upravi Zavarovalnice Triglav dala razrješnicu za poslovnu godinu 2012, a isto tako je dala razrješnicu za poslovnu godinu 2012. i nadzornom odboru društva. Za revizora Zavarovalnice Triglav za poslovnu godinu 2013. skupština je imenovala revizorsku kuću Ernest & Young Revizija.

Društvo Mali dioničari Slovenije uložilo je na skupštini suprotan prijedlog o opozivu i imenovanju članova nadzornog odbora društva. Dioničari su u skladu s iznesenim suprotnim prijedlogom opozvali svih šest predstavnika dioničara u nadzornom odboru, koji su bili imenovani 14.2.2013. na 37. Skupštini. Na njihova mjesta su za mandatno razdoblje od četiri godine od 12.6.2013. imenovali Rajka Stankovića, dr Maria Gobba, Dubravka Štimca, Gregora Kastelica, Mateja Runjaka i Matiju Blažiča.

Tagovi: Triglav, Zavarovalnica Triglav, Andrej Slapar, dividenda, Sod
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE