GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trideseta godišnjica smrti Meše Selimovića

Trideseta godišnjica smrti Meše Selimovića
GODIŠNJICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2012 / 10:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Danas, 11. jula, navršava se 30 godina od smrti proslavljenog književnika Meše Selimovića (1910-1982).
Selimovićev roman "Derviš i smrt" dobio je sve značajnije domaće književne nagrade a taj, kao i njegov roman "Tvrđava", prevedeni su na više jezika širom sveta.

Mehmedalija Meša Selimović je rođen u Tuzli 1910. godine. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata, radio je u Tuzli kao profesor trgovačke škole i potom gimnazije. Zatvoren je 1942, a iduće godine je prešao se na slobodnu teritoriju.

Do kraja Drugog svetskog rata bio je pripadnik Narodnooslobodilačkog pokreta, između ostalog i politički komesar Tuzlanskog odreda. Posle rata je radio kao nastavnik Više pedagoške akademije u Sarajevu i tek osnovanom Sarajevskom univerzitetu, bio je direktor Bosnafilma, Narodnog pozorišta u Sarajevu i glavni i odgovorni urednik izdavačkog preduzeća "Svjetlost".

Zbog prigušenog sukoba s tadašnjim političkim rukovodstvom BiH, napustio je Sarajevo i sa porodicom se preselio u Beograd.

Uz Selimovićeve porodične prilike je vezan jedan, u to vreme, neobičan događaj, okarakterisan i kao skandal. Selimović je, naime, nekoliko godina bio izvan članstva Komunističke partije koja ga je 1947. godine kaznila na taj način jer je nevenčano živeo sa svojom budućom suprugom Daroslavkom Darom Božić, koju je njegova prva supruga, u partijskim i pravosudnim organima optuživala između ostalog i da je "bivša buržujka".

Usledili su istraga i saslušanja, prigovarano mu je što o tome nije obavestio partiju, ali je posle nekoliko godina ipak vraćen u članstvo partije. Selimović je autor zbirki pripovedaka "Prva četa" i "Tuđa zemlja" (1957). Njegovi su romani "Tišine" (1961), "Magla i mjesečina" (1965), "Derviš i smrt" (1966), "Tvrđava" (1970), "Ostrvo" (1974). Napisao je studije i eseje "Za i protiv Vuka" (1967), "Eseji i ogledi" (1966). Autobiografski spis "Sjećanja" objavio je 1957. godine.

Selimović je umro 11. jula 1982. a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Meša Selimović u pismu upućenom SANU 1976. godine

"Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem."

"Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije 'Srpska književnost u sto knjiga', koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, i sa mnom su zajedno u odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić i Boško Petrović. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom."

Tagovi: Meša Selimović, SANU
PROČITAJ I OVO
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podigao cijene hrane blizu rekorda
HRANA
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podigao cijene hrane blizu rekorda
NEW YORK - Cijene hrane snažno su porasle u studenome, približivši se najvišoj razini u šest godina, potaknute "nevjerojatnim" poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
UZLET
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
OPTIMIZAM
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE