GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovinski deficit Srbije 3,26 milijardi evra

Trgovinski deficit Srbije 3,26 milijardi evra
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2011 / 09:13
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u periodu januar-jul bila je oko 12,97 milijardi evra što je za 18,4 % više nego u istom periodu lane.
Iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena bila je oko 18,3 milijardi ili za 26,8 % veća nego u istom periodu 2010. godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 4,85 milijardi evra ili 21,6 % više u nego u periodu januar-jul 2010. godine, dok je uvoz bio 8,1 milijardu evra ili za 16,6 % veći, navodi Republički zavod za statistiku Srbije.

Deficit u periodu januar-jul, prema podacima RZS, bio je oko 3,26 milijardi evra, što čini povećanje od 9,8 % u odnosu na isti period 2010. godine. Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 59,9 % i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 57,2 %.

Spoljnotrgovinski suficit poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije dostigao je za sedam meseci 2011. vrednost od 822,3 miliona dolara, što je za 54 % više nego u istom periodu prošle godine. Od januara do jula 2011. ostvaren je izvoz hrane iz Srbije u vrednosti od 1,48 milijardi dolara, dok je vrednost uvoza bila 662,7 miliona dolara. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 224,1 %.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (68,8 % i 57,4 %), roba za široku potrošnju (23,7 i 15,1 %) i oprema (7,5 % i 11,3 %).

Prema podacima RZS, u periodu januar-jul, spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljno-trovinski partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 851,7 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda kao i izvoza gvožđa i čelika.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Italija (824,7 miliona dolara), Nemačka (773,8 miliona dolara) i Bosna i Hercegovina (656,3 miliona dolara).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Rusija (1,588 milijardi dolara), Nemačka (1,23 milijardi dolara) i Italija (940,3 miliona dolara).

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Albanijom.

Najveći deficit je bio u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, zatim sa Kinom, Nemačkom i Mađarskom.
Tagovi: trgovinski deficit, spoljna trgovina
PROČITAJ I OVO
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE