GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovina bitcoinom postala je dosadna, ali to nije nužno loša vijest

Trgovina bitcoinom postala je dosadna, ali to nije nužno loša vijest
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Posljednjih nekoliko mjeseci cijena bitcoina tvrdoglavo je oscilirala oko 20.000 dolara što je znak da se volatilnost na tržištu smirila.

Dvadesetodnevna volatilnost bitcoina pala je ispod indeksa Nasdaq i S&P 500 po prvi put od 2020. godine, prema podacima tvrtke za kriptoistraživanje Kaiko.

“Bitcoin koji je zapeo u takvom rasponu čini ga dosadnim, ali to je također kada maloprodaja gubi interes i pametan novac se počinje akumulirati”, rekao je Vijay Ayyar iz kripto mjenjačnice Luno za CNBC.

Nedostatak volatilnosti bitcoina u posljednje vrijeme nije loša stvar i zapravo bi mogao ukazivati na znakove "slanja dna" cijena, rekli su analitičari i investitori za CNBC.

Digitalne valute oštro su pale nakon žestokog niza 2021. kada je bitcoin porastao čak do 68 990 dolara. No posljednjih nekoliko mjeseci cijena bitcoina tvrdoglavo je oscilirala oko 20.000 dolara što je znak da se volatilnost na tržištu smirila.

Dionice i kriptovalute ove su godine oštro pale jer su povećanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke i jačanje dolara opteretili sektor.

Povezanost bitcoina s dionicama s vremenom se povećala kako je sve više institucionalnih ulagača ulagalo u kriptovalute.

Ali cijena bitcoina nedavno se stabilizirala. A za neke je ulagače to smanjenje volatilnosti dobar znak.

“Bitcoin je već četiri mjeseca uglavnom u rasponu između 18-25K, što ukazuje na konsolidaciju i potencijalni uzorak pada dna, s obzirom da vidimo da je indeks dolara također na vrhuncu”, Vijay Ayyar, voditelj međunarodnog odjela kripto burze Luno, rekao je CNBC-u u komentarima poslanim e-poštom.”

"U prijašnjim slučajevima, kao što je 2015., vidjeli smo dno BTC-a kada je DXY dostigao vrh, tako da bismo mogli vidjeti vrlo sličan obrazac ovdje."

Antoni Trenchev, suosnivač kripto zajmodavca Nexo, rekao je da je stabilnost cijene bitcoina "snažan znak da je tržište digitalne imovine sazrelo i da postaje manje fragmentirano".

Kriptovalute su pretrpjele brutalan pad ove godine, izgubivši 2 bilijuna dolara na vrijednosti od vrhunca uspona 2021. godine. Bitcoin, najveći digitalni novčić na svijetu, pao je oko 70% u odnosu na svoj vrhunac u studenom.

Trenutna takozvana "kripto zima" uvelike je rezultat agresivnog pooštravanja od strane Feda, koji je podizao kamatne stope u nastojanju da ukroti sve veću inflaciju. Veliki kripto ulagači s okladama s visokom polugom poput Three Arrows Capital bili su potišteni pritiskom na cijene, što je dodatno ubrzalo pad tržišta.

Matteo Dante Perruccio, međunarodni predsjednik tvrtke za upravljanje digitalnom imovinom Wave Financial, rekao je da je vidio "kontraintuitivni porast potražnje tradicionalnih institucionalnih ulagača u kripto u vrijeme kada biste općenito vidjeli pad interesa na tradicionalnim tržištima."

Financijske institucije nastavile su poduzimati korake u kriptovalute unatoč padu cijena i smanjenom interesu malih ulagača.

Mastercard je najavio uslugu koja bankama omogućuje ponudu kripto trgovanja, nakon što je prethodno lansirao novi sigurnosni alat blockchaina za izdavatelje kartica. Visa se u međuvremenu udružila s kripto burzom FTX kako bi ponudila debitne kartice povezane s računima za trgovanje korisnika.

Goldman Sachs sugerira da smo možda blizu kraja "posebno medvjeđeg" razdoblja u posljednjem ciklusu kripto kretanja. U bilješci objavljenoj u četvrtak, analitičari banke rekli su da postoje paralele s trgovanjem bitcoinom u studenom 2018., kada su se cijene stabilizirale neko vrijeme prije nego što su počele snažno rasti.

“Niska volatilnost [u studenom 2018.] uslijedila je nakon velikog medvjeđeg tržišta bitcoina”, napisali su Goldmanovi analitičari, dodajući da je došlo do “kripto QT” (kvantitativnog zaoštravanja) jer su ulagači napuštali stablecoine poput tethera, smanjujući likvidnost. Optječuća ponuda USD Coina — stabilcoina koji je vezan za američki dolar — pala je za 12 milijardi dolara od lipnja, dok je optjecajuća ponuda tethera pala za više od 14 milijardi dolara od svibnja.

Pritisak na prodaju također je usporen jer su rudari bitcoina smanjili svoju prodaju kriptovalute, što sugerira da je najgore možda prošlo za rudarski prostor. Bitcoin rudari kojima se javno trguje prodali su 12 000 bitcoina u lipnju i samo oko 3 000 u rujnu,

Perruccio iz Wave Financiala očekuje da će drugo tromjesečje sljedeće godine biti vrijeme kada će kripto zima konačno doći kraju.

"Vidjet ćemo puno više neuspjeha u DeFi [decentraliziranim financijama] prostoru, puno manjih igrača, što je apsolutno neophodno za razvoj industrije", dodao je.

James Butterfill, voditelj istraživanja tvrtke za upravljanje kripto imovinom CoinShares, rekao je da je teško izvući previše zaključaka u ovoj fazi. Međutim, dodao je, "griješimo na strani većeg potencijala za rast, a ne daljnjeg pada cijena."

“Najveći odljevi fondova u posljednje vrijeme bili su u kratkim bitcoin pozicijama (15 milijuna američkih dolara ovaj mjesec, 10% AuM-a), dok smo vidjeli male, ali neprekinute priljeve u duge pozicije bitcoine tijekom posljednjih šest tjedana,” rekao je Butterfill za CNBC putem e-pošte.

Tagovi: bitcoin, Nasdaq, kriptovalute, Mastercard, Goldman Sachs, ethereum, TerraUSD, Tether, stablecoin, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE