GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovci ujedinjeni protiv Vlade: Neradna nedjelja nije dobra protuepidemijska mjera

Trgovci ujedinjeni protiv Vlade: Neradna nedjelja nije dobra protuepidemijska mjera
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Trgovci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi trgovine smatraju kako odluka o neradnoj nedjelji nije adekvatna protuepidemijska mjera.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova zatražili su hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane koronavirusne bolesti COVID-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo.

Trgovci smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu (naročito ponedjeljak, subota, petak) te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

Ukoliko se takav tip zabrane želi planirati i donositi, smatraju u HUP-u, ona bi se trebala odnositi jednako na sve subjekte bez izuzetaka te uzeti u obzir kompletan dobavljački lanac povezan s trgovinom s obzirom da je svaka druga odluka koja jedne subjekte izdvaja od drugih potencijalno protuustavna i narušava poduzetničke slobode na tržištu maloprodaje. Tema reguliranja rada trgovina je područje koje se može i treba regulirati isključivo kroz Zakon o trgovini. Ovo nije tema kojom se treba baviti tijela iz sustava civilne zaštite (kao što Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo).

S obzirom na objavljene preporuke HZJZ, nužno je osigurati socijalnu distancu i smanjiti koncentraciju kupaca u dućanima i ispred dućana što putem zabrane rada nedjeljom nije postignuto. Naime, dovelo se do toga da se stvaraju značajne gužve kupaca u ostalim danima tokom tjedna. Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati.

Što se tiče pauze za dezinfekciju, ona kod kupaca stvara negativne reakcije jer čekanjem u redu stvaraju se nepotrebne gužve kupaca, prije i poslije predmetne pauze. Ostali subjekti (osobne usluge, ugostiteljstvo) koji imaju direktni kontakt i manje radne prostore u kojima je bliža interakcija ljudi nemaju propisanu obvezu pauze za dezinfekciju pa iz HUP-a apeliraju da se isti uvjeti rada omoguće i gospodarskim subjektima u trgovini.

HUP Udruga trgovine, kao i uvijek, u duhu partnerstva, naglašava važnost nažalost do sada nedovoljne komunikacije te u svakom trenutku stoji na raspolaganju za savjetovanje i sugestije svim tijelima koja donose odluke koje se moraju provoditi u praksi, a kako bi se izbjegle nepotrebne nelogičnosti i poteškoće koje se onda moraju rješavati naknadnim intervencijama u prethodno donesene odluke.

Tagovi: trgovci, maloprodaja, trgovina na malo, neradna nedjelja, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE